Horváth Szilveszter receptje
2020. június 23.- 1 közepes fej zsenge karalábé
- 60 g kristálycukor
- 1 rúd vanília kikapart magja
- 40 g keményítő
- 150 ml tej
- 50 ml tejszín
- 100 ml tejszín habbá verve
- 3 db tojássárgája
- 200 g vajas, leveles tészta
- 40 g barna cukor
- 1 tálca vegyes bogyós gyümölcs
A vajas tésztát nyújtsuk egész vékonyra, majd tegyük sütőlemezre, szórjuk meg barna cukorral, fedjük le szilikonos sütőpapírral, tegyünk rá egy másik tepsit, ami lesúlyozza, így egyenletes vékony marad a tésztalap. 15 percig sütjük 180 °C-on. Melegen vágjunk belőle 3x8 cm-es lapokat.
A karalábét meghámozzuk, vékony szeletekre vágjuk. A cukrot karamellizáljuk, majd beletesszük a karalábészeleteket és a vaníliamagokat. Fedő alatt lassan puhára pároljuk, utána botmixerrel krémesítjük.
A tejben elkeverjük a keményítőt, majd a püréhez adva felforraljuk, folyamatos kevergetés mellett. Amikor besűrűsödött, hozzáöntjük a tejszínt is, és újra felforraljuk. Hőkiegyenlítéssel hozzáadjuk a tojássárgájákat. 67 °C-ig melegítsük fel újra. Egy műanyag fóliát a krém felszínére nyomunk úgy, hogy ne maradjon közte levegő, így nem lesz bőrös a krém.
Tegyük hűtőbe, majd ha lehűlt, óvatosan keverjük ki sűrű, krémes állagúra. Forgassuk hozzá a tejszínhabot. Töltsük nyomózsákba, és rétegezzük fel a lapokat.
karalábé , vanília , keményítő , tej , tejszín , tojás , leveles tészta , bogyós gyümölcs