Várvizi Péter receptje
2020. július 25.OMLÓS TÉSZTA
HOZZÁVALÓK:
- 300 g liszt
- 200 g vaj, kockára vágva
- 100 g kristálycukor
- 1 db tojás
- 2 g só
GOLGOTAGYÜMÖLCSÖS CSOKOLÁDÉGANACHE
HOZZÁVALÓK:
- 100 g tejszín
- 140 g keserű csokoládé (70%-os)
- 140 g golgotagyümölcs-püré
- 40 g vaj
MANGÓSZORBET
HOZZÁVALÓK:
- 150 g cukorszirup (cukor és víz 1:1 arányban)
- 50 ml víz
- 50 ml citromlé
- 300 g mangópüré
- 2 levél citromfű
CSOKOLÁDÉS TUILE
HOZZÁVALÓK:
- 1 db tojásfehérje
- 5 ek kristálycukor
- 50 g vaj
- 4 ek liszt
- 10 g holland kakaópor
OMLÓS TÉSZTA ELKÉSZÍTÉSE:
A lisztet elkeverjük a cukorral és a sóval, majd ujjbeggyel belemorzsoljuk a vajat, míg morzsalékos nem lesz. Mélyedést készítünk a közepén, beleadjuk a tojást, és ezt is apránként belegyúrjuk a lisztes keverékbe.
GOLGOTAGYÜMÖLCSÖS CSOKOLÁDÉGANACHE
ELKÉSZÍTÉSE:
A csokoládét apró darabokra törve üstbe tesszük, leöntjük a forrpont alá hevített tejszínnel, keverés közben hozzáadjuk a szintén kissé megmelegített passiógyümölcs-pürét.
Kézi habverő géppel alacsony fokozaton addig keverjük, míg 40 °C-ra nem hűl. Végül belekeverjük a vajat, és a keverőt 6-8 másodpercre magasabb fokozatra állítjuk.
MANGÓSZORBET ELKÉSZÍTÉSE:
A hozzávalókat turmixba tesszük, összekeverjük, tálba téve mélyhűtjük.
CSOKOLÁDÉS TUILE ELKÉSZÍTÉSE:
Összekeverjük a lisztet, a cukrot, a kakaóport. Hozzáadjuk a tojásfehérjét, majd a forró vajjal simára keverjük. Hagyjuk kihűlni. Ezután szilikonlapra (vagy sütőpapírral bélelt sütőlapra) vékony korongokat kenünk, 200 °C-os sütőben 4 perc alatt megsütjük.
TÁLALÁS:
A csokoládés tésztakosárra helyezzük a fagylaltgombócot, erre a tuile-t (ejtsd: tüil; ostyavékonyságú ropogós tészta).
csokoládé , golgotagyümölcs , mangó , liszt , vaj , tojás , tejszín , keserű csokoládé , golgotagyümölcs-püré , citromlé , citromfű , mangópüré , holland kakaópor