Saly Noémi receptje
2019. április 23.1. MAGYAR TARKA
HOZZÁVALÓK:
- 20 dkg tehéntúró
- 3 db tojás
- 3 ek tejföl
- 1-2 szelet kápia paprika
- 1-2 szelet zöldpaprika
- 1 darabka póré vagy egy szál zöldhagyma
- 1 kis csokor petrezselyem
- só
2. SONKASERCLIS
HOZZÁVALÓK:
- 1 maréknyi sonkamaradék
- 1 kis fej lila hagyma
- 3 db tojás
- 3-4 apró uborka
- 3 ek tejföl
- 1 tk mustár
3. NAGYON ZÖLD
HOZZÁVALÓK:
- 3 db tojás
- 1 kötés medvehagyma
- 1 kis csokor petrezselyem
- 1 kis csokor snidling
- olívaolaj, só, tarka bors
4. HA NEM JÖN SENKI
HOZZÁVALÓK:
- 15 dkg sima krémsajt
- 2 ek tejföl
- 3 db tojás
- 1 csokor kapor
- 1-2 gerezd fokhagyma
ESZKÖZÖK:
Vágódeszka, tojásvágó, éles kiskés, fokhagymaprés, kicsi tálak, keverőtál.
ELKÉSZÍTÉSÜK:
A kemény tojást megtisztítjuk, apró kockákra vágjuk. Ugyanígy picire kockázzuk a sonkát, a paprikát, apróra metéljük a zöldeket. A fokhagymához ilyenkor fokhagymaprést szoktam használni. A hozzávalókat összekeverjük a tálban, szükség szerint sózunk, kész. Nem kell mindent egyszerre beletenni, célszerű menet közben kóstolgatni, játszani az arányokkal.
CIFRÁZZAM?
A kemény tojás kitűnően alkalmas például kenőmájas szaporítására, de nagyon jó és kiadós szendvicskrém lesz pár tojásból és egy kis doboz sprotniból vagy szardíniából is. Ha túl sok tojásunk maradt, párat félbevágva meg is tölthetünk a fenti kencékkel.
FELHASZNÁLÁSA:
Érdemes próbálkozni különféle kenyerekkel: teljes kiőrlésűvel, rozscipóval, zsúrkenyérrel. Vagy az ünnepről akár fölszeletelve megmaradt kenyérfelesleget másnap ropogósra pirítva vastagon megkenjük bármelyikkel.
húsvét utánra , maradék , sonka , tojás , túró , tejföl , kápia paprika , póréhagyma , zöldpaprika , lila hagyma , mustár