Frideczky András receptje
2020. december 2.DIÓMORZSA
HOZZÁVALÓK:
- 125 g finomliszt
- 75 g kristálycukor
- 50 g dió
- 3 g sütőpor
- 10 g vaj
- 1 db tojás
- 1 db tojásfehérje
- 1 g őrölt fahéj
- 1 g só
FEHÉRCSOKOLÁDÉ-HAB
HOZZÁVALÓK:
- 100 g fehércsokoládé
- 1 db tojássárgája
- 20 g kristálycukor
- 1/2 rúd vanília
- 30 g tejszín (30%-os)
- 3 g zselatin
- 250 g tejszín (30%-os)
TEJCSOKOLÁDÉHAB
HOZZÁVALÓK:
- 100 g tejcsokoládé (53%-os)
- 1 db tojássárgája
- 20 g kristálycukor
- 1/2 rúd vanília
- 30 g tejszín (30%-os)
- 3 g zselatin
- 250 g tejszín (30%-os)
GYÜMÖLCSÖK
HOZZÁVALÓK:
- 20 g gránátalma
- 20 g passiógyümölcs
- 20 g ribizli
- 20 g datolyaszilva
- 20 g kumquat (narancsféle)
- 20 g áfonya
- 20 g fekete szeder
- 1 db lime
- 50 g barna cukor
- 2 szem szegfűszeg
- 100 g ásványvíz
- 2 szál kakukkfű
A tésztát tepsibe 1 cm vastagságúra belenyújtva 12-15 percig sütjük 180 °C-on, majd kihűlés után morzsásra összetörve, 80 °C-os sütőben 20-25 percig szikkasztjuk.
A csokoládéhabokhoz habüstben vízgőz felett a csokoládét a tojássárgájával, cukorral, vaníliával és a kisebb rész tejszínnel, valamint a beáztatott és kinyomkodott zselatinnal felfőzzük, majd átszűrve lehűtjük, és hozzákeverjük a nagyobb rész habbá vert tejszínt.
A gyümölcsökhöz a lime héjából, levéből, cukorral és kevés szénsavmentes ásványvízzel szirupot főzünk, melyben a tépkedett kakukkfűvel a gyümölcsöket megforgatjuk.
Tálaláskor a krémeket rétegezve poharakba töltjük, morzsával és gyümölcsökkel halmozzuk.
TURBÓZZUK FEL!
A kakukkfű mentával, bazsalikommal, illetve más fűszerekkel is pótolható, de akár el is hagyható.
liszt , dió , sütőpor , vaj , tojás , őrölt fahéj , fehércsokoládé , vaníliarúd , tejszín , zselatinlap , tejcsokoládé , passiógyümölcs , gránátalma , ribizli , áfonya , datolyaszilva , fekete szeder , lime , kakukkfű , kumquat , szegfűszeg