Receptek

Sült tök romesco mártással

Bittera Dóra – Molnár B. Tamás receptje

2020. augusztus 6.
  • sütőtök
  • 3-4 db sült kápia paprika, hámozva
  • 3-4 db hámozott, magozott paradicsom
  • 1 fej fokhagyma
  • 2 kis szelet fehér vagy félbarna kenyér
  • némi lágy ízű olívaolaj
  • néhány csepp jó ecet
  • kis maréknyi mandula vagy földimogyoró (nagyon jó brazil dióval/paradióval)

ADAG: 1 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű

Ez a pikáns-savanykás mártás vélhetően a régi rómaiaktól ered, de Katalóniában ma is élő hagyomány. Mivel azonban a hozzávalók (fokhagyma, paprika, paradicsom, mandula, pirított kenyér, ecet és olaj) magyar konyhákon is bőségesen teremnek, nincs akadálya annak, hogy elkészítsük mi is. Régi magyar szakácskönyvek egyébként is igen sok mártás és „lév” sűrítését ajánlják pirított kenyérrel és/vagy pirított mandulával.

ELKÉSZÍTÉSE:
A sütőtököt cikkekben sütjük, 180 °C-os sütőben, hogy minél nagyobb felülete kapjon kellemes pirult kérget – ez változatossá teszi a húsát.

A mártás eredeti katalán változata pimiento romesco vagy bitxo paprikából készül, kifejezetten alkalmas rá az Ázsia boltokban kapható mexikói ancho paprika is.

A szárított paprikát előbb megpirítjuk, beáztatjuk, majd magtalanítva vágjuk finomra (vagy kikaparjuk a belsejét). Gyakran használnak hozzá kétféle paprikát: az egyikből a velőt kaparják ki, a másikat héjastul finomra vágják.

Mi sült-hámozott kápiát használtunk: süthetjük nyílt láng felett, grill alatt vagy olajban. A lényeg az, hogy a bőre feketedjen meg, ezután lefedve pihenni hagyjuk néhány percig, majd hámozzuk, a húsát finomra vágjuk.


Meghámozzuk a forró vízbe mártott paradicsomot is, a levét és a magját eltávolítjuk (ezt másra használjuk). 180 °C-os sütőben olajozott lapon 10-15 percig sütjük.


Kevés olajon megpirítjuk a kenyérszeleteket, majd mikor kivettük, megpirítjuk ugyanebben az edényben a mandulát (vagy brazil diót).

Az összes előkészített hozzávalót mozsárban összevegyítjük kevés olajjal és ecettel: durva állagú pürét kapunk. A frissen kisült tököt ezzel adjuk a tányérra.


TIPP!
Ha hígabb állagú mártást akarunk, akkor könnyű húslevest keverünk bele. A kápiát kiegészíthetjük valamilyen vastag húsú csípős paprikafajtával is.

sütőtök , kápia paprika , paradicsom , fokhagyma , kenyér , ecet , mandula , olívaolaj

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra