Juan Carlos receptje
2020. szeptember 23.HALALAPLÉ
HOZZÁVALÓK:
- 1 szál póréhagyma
- 1/2 fej vöröshagyma
- 1 db halfej, kagylók és a megtisztított rákok feje és páncélja
- 1 l víz
- 6-8 szál sáfrány
- 1/2 db piros húsú paprika
- 1/2 db zöld húsú paprika
- só
PAELLA
HOZZÁVALÓK:
- 6 csésze rizs
- 13 csésze alaplé
- 30 dkg feketekagyló
- 30 dkg királyrák
- 30 dkg garnélarák
- 1 db languszta
- 15 dkg sertéshátszín
- 15 dkg csirkemell (ha van, akkor nyúl)
- 20 dkg zöldborsó
- 1/2 fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- olívaolaj
- só
ELKÉSZÍTÉSE: Az alapléhez a hozzávalókat 20 percig forraljuk, majd leszűrjük. Az alaplében 15-20 perc alatt megfőzzük a langusztát, majd kivesszük. A zöldségeket apróra vágjuk. A húsokat egyforma kis kockákra vágjuk.
Az olajon megdinszteljük az apróra vágott hagymát, a fokhagymát, a zöld és a piros paprikát. Hozzáadjuk a kis rákokat, két perc alatt átpirítjuk, majd kivesszük és félretesszük. A megmaradt hagymás olajba beletesszük a húskockákat, és átpirítjuk. Ezután hozzáadjuk a zöldborsót, majd a rizst, és jól átforgatjuk.
Hozzáadjuk az alaplevet, egyenletesen szétterítjük a rizst, és néhány ágat teszünk a tűzre, hogy nagyobb legyen a hő (a tűzhelyen megemeljük a hőmérsékletet).
Rátesszük a feketekagylókat, és húsz percig főzzük, amíg a rizs beissza az alaplevet. Rátesszük a rákokat, megkóstoljuk, és ha sózni kell, akkor fél pohár alaplébe sót teszünk, és azt még ráöntjük.
Levesszük a tűzről, vékony konyharuhával letakarjuk, és 3-4 perc alatt a rizs készre párolódik.
TÁLALÁS:
A langusztát félbevágjuk, feldaraboljuk, a paella közepére tesszük, és magában az edényben tálaljuk.
rizs , alaplé , feketekagyló , póréhagyma , vöröshagyma , halfej , kagyló , rák , languszta , sáfrány , paprika , sertéshátszín , fokhagyma , csirkemell , olívaolaj