Horváth Gábor receptje
2018. június 15.- 40 dkg kacsamáj
- 1,5 dl jó minőségű édes fehérbor 2 szem csillagánizzsal a harmadára redukálva
- 16 dkg zöld spárga
- 16 dkg fehér spárga
- 10 dkg eper
- 4 dkg rebarbara
- 4 levél bazsalikom
- 1/2 db citrom leve
- olívaolaj, fehér balzsamecet
- egy csepp méz
- 4 apró szelet kalács, vékonyra felszeletelve
- kevés olvasztott vaj, só, bors
Az étteremben alkalmazott módszer szerint a beforralt és lehűtött bort a májjal együtt vákuumzacskóba tesszük, és 45 ˚C-os vízfürdőben 48 percig hőkezeljük. Eközben a füstölőt bükkfaforgáccsal felfűtjük, megvárjuk, míg 45-50 ˚C-ra visszahűl, és a vákuumzacskóból kivett és óvatosan megtörölgetett kacsamájat kihűlésig a füstölőben tartjuk. A májat lehűtjük és négy egyenlő szeletre vágjuk, majd felhasználásig a mélyhűtőben dermesztjük.
A vékonyra szeletelt kalácsot olvasztott vajjal megkenve 170 ˚C-os sütőben chips állagúra sütjük. A sütőt 170 ˚C-on hagyjuk.
Előkészítjük a saláta hozzávalóit. Sós, enyhén citromos, forrásban levő vízben a fehér és zöld spárgát egymás után leforrázzuk, jeges vízben lehűtjük és papírtörlőn lecsepegtetjük. Az eperszemeket félbevágjuk, a bazsalikomleveleket vékony csíkokra vágjuk, a rebarbarát keresztben felaprítjuk. Elkészítjük a salátaöntetet: az olívaolajat harmadannyi mennyiségű citromlével, sóval és néhány csepp balzsamecettel elkeverjük.
Nem túl forró serpenyőben a ledermesztett májszeleteket mindkét oldalukon óvatosan megpirítjuk, majd vastagságtól függően 5-6 perc alatt a sütőben készre sütjük. A májat letakarva 3-4 percig pihentetjük.
Egy másik serpenyőben kevés olívaolajon a spárgákat és a rebarbarát sóval ízesítve óvatosan, kevés színt adva átpirítjuk. Tálba tesszük, és a saláta többi hozzávalóival, az eperrel, a bazsalikommal és az öntettel átkeverjük.
TÁLALÁS:
A salátát ízlésesen a tányérra rendezzük, ráhelyezzük a pihentetett kacsamájat, kalácschipsszel díszítjük, és a kacsamáj saját szaftjával meglocsoljuk.
spárga , kacsamáj , édes fehérbor , eper , rebarbara , bazsalikom , fehér balzsamecet , citrom , méz , kalács