A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Receptek

Muszaka mozzarellával

Bittera Dóra – Molnár B. Tamás receptje

2020. szeptember 16.
  • 3 db padlizsán
  • 3 db kis öklömnyi bivalymozzarella

MARHARAGU
HOZZÁVALÓK:

  • 1 nagyobb fej vöröshagyma, finomra vágva
  • 10 dkg vaj
  • 50 dkg marhahús, darálva
  • 2 dl tej
  • 1-2 babérlevél
  • 1 kk sűrített paradicsom
  • 1-2 gerezd zúzott fokhagyma
  • kevés reszelt sárgarépa
  • esetlegesen szerecsendió, frissen reszelve

ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű

Világszerte görög ételként ismert, de más kultúrákban is feltűnik. Ez a változat besamelmártás helyett mozzarellát használ.

ELKÉSZÍTÉSE:

A padlizsánt 1,5 cm vastag szeletekre vágjuk, besózzuk, fél óráig szitán állni hagyjuk. Lemossuk, szárazra töröljük, bőséges olívaolajon elősütjük, hogy pirult ízt kapjon. Ismét papírra tesszük. A mozzarellát 7-8 mm vastag szeletekre vágjuk, félretesszük.

MARHARAGU ELKÉSZÍTÉSE:
A hagymát vajon pároljuk, hozzákeverjük a sűrített paradicsomot, majd a húst. Ha teszünk bele fokhagymát, azt most adjuk hozzá, csakúgy, mint a répát. Amikor a hús elveszíti a színét, tejjel felöntjük, lassú tűzön puhára pároljuk (90-100 perc). Ha a tej elpárolog, vízzel pótoljuk. A végén egy sűrű, krémes húsmártásnak kell előállnia. Tűzálló tálba rétegeljük a padlizsánt a húsraguval és a mozzarellával. A tetejére mozzarellaszeletek kerülnek. 190 °C-os sütőben 20 percig készítjük.

KÖRET:
Koktélparadicsomokat forró grill alatt feketére pörkölünk, majd lehántjuk róluk a megfeketedett héjat. Félbevágva, langyosan tálaljuk a muszakához.

MEGJEGYZÉS:
A legelterjedtebb változatban sűrű besamelmártást használnak. Jó megoldás az is, ha besamel helyett tojással elkevert tejfölt használunk, amit kevés sóval és szerecsendióval ízesítünk. Ezt öntjük rá a hússal rétegelt padlizsánra. Jól illik hozzá marha helyett a bárányhús kakukkfűvel, oregánóval vagy friss bazsalikommal.


bivalymozzarella , padlizsán , vöröshagyma , darált marhahús , vaj , tej , babérlevél , sűrített paradicsom , fokhagyma , sárgarépa , szerecsendió

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra