Bittera Dóra – Molnár B. Tamás receptje
2020. szeptember 16.- 3 db padlizsán
- 3 db kis öklömnyi bivalymozzarella
MARHARAGU
HOZZÁVALÓK:
- 1 nagyobb fej vöröshagyma, finomra vágva
- 10 dkg vaj
- 50 dkg marhahús, darálva
- 2 dl tej
- 1-2 babérlevél
- 1 kk sűrített paradicsom
- 1-2 gerezd zúzott fokhagyma
- kevés reszelt sárgarépa
- esetlegesen szerecsendió, frissen reszelve
Világszerte görög ételként ismert, de más kultúrákban is feltűnik. Ez a változat besamelmártás helyett mozzarellát használ.
ELKÉSZÍTÉSE:
A padlizsánt 1,5 cm vastag szeletekre vágjuk, besózzuk, fél óráig szitán állni hagyjuk. Lemossuk, szárazra töröljük, bőséges olívaolajon elősütjük, hogy pirult ízt kapjon. Ismét papírra tesszük. A mozzarellát 7-8 mm vastag szeletekre vágjuk, félretesszük.
MARHARAGU ELKÉSZÍTÉSE:
A hagymát vajon pároljuk, hozzákeverjük a sűrített paradicsomot, majd a húst. Ha teszünk bele fokhagymát, azt most adjuk hozzá, csakúgy, mint a répát. Amikor a hús elveszíti a színét, tejjel felöntjük, lassú tűzön puhára pároljuk (90-100 perc). Ha a tej elpárolog, vízzel pótoljuk. A végén egy sűrű, krémes húsmártásnak kell előállnia. Tűzálló tálba rétegeljük a padlizsánt a húsraguval és a mozzarellával. A tetejére mozzarellaszeletek kerülnek. 190 °C-os sütőben 20 percig készítjük.
KÖRET:
Koktélparadicsomokat forró grill alatt feketére pörkölünk, majd lehántjuk róluk a megfeketedett héjat. Félbevágva, langyosan tálaljuk a muszakához.
MEGJEGYZÉS:
A legelterjedtebb változatban sűrű besamelmártást használnak. Jó megoldás az is, ha besamel helyett tojással elkevert tejfölt használunk, amit kevés sóval és szerecsendióval ízesítünk. Ezt öntjük rá a hússal rétegelt padlizsánra. Jól illik hozzá marha helyett a bárányhús kakukkfűvel, oregánóval vagy friss bazsalikommal.
bivalymozzarella , padlizsán , vöröshagyma , darált marhahús , vaj , tej , babérlevél , sűrített paradicsom , fokhagyma , sárgarépa , szerecsendió