A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Receptek

Fügés piskóta

Auguszt Olga receptje

2018. november 19.

A PISKÓTA
HOZZÁVALÓK:

 • 35 dkg dió
 • 35 dkg mazsola
 • 25 dkg liszt
 • 50 dkg cukor
 • 25 dkg tojásfehérje (7-8 db)
 • 50 dkg tojásfehérje (15 db)
 • 25 dkg aszalt füge

KARAMELLHAB
HOZZÁVALÓK:

 • 50 dkg kristálycukor
 • 12 dkg vaj
 • 50 dkg felvert tejszín
 • 1 dkg zselatin
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Közepesen nehéz
A füge az ókori Egyiptomban a fáraók csemegéje volt, gyógyír az ókori ember sebeire, a római katonák mindennapi tápláléka, a Biblia egyik gyakran említett növénye, az ígéret földjének áhított gyümölcse.

Ujjasan karéjos, nagy leveleit viselte Ádám és Éva a paradicsomban. A Bibliában ezt a növényt emlegetik a leggyakrabban. „Ha a fügefa ága kizsendül, és levelek hajtanak ki rajta, tudjátok, hogy közel a nyár” (Máté).

Az alacsony termetű Zakeus egy szikomorfára (Ficus sycomorus) mászik, hogy láthassa Jézust. Az arab világban őshonos, ahol nemcsak a szépségre gyakorolt jótékony hatását fedezték fel, hanem vágyfokozó mivoltát is. A nemi gyönyörök jelképe szinte minden vidéken, ahol honos. Mivel édes íze fokozza az endorfin kiválasztást, amellett, hogy nem hízik tőle az ember, vonzóbbá tesz.Kleopátra híresen imádta a fügét, mely széppé tette bőrét. Egy szem fügében benne van a napi rostszükséglet egyötöde, és csak 60 kalória. A füge rosttartalma, ami a bőr tisztulását segíti, megkönnyíti az emésztést is.

Hűsít, és jó hatással van a légzőszervekre, a gyulladásos emésztőszervekre, valamint csökkenti a vérzékenységet. Nagy mennyiségű B-vitaminja jótékonyan hat az emésztésre és az idegekre.

A sportolóknak is jó, ha megismerkednek a fügével. Az első hivatalos „fitneszgyümölcs” gyorsaságot növelő tápszerként szolgált az ókorban, sőt a győztest fügekoszorúval jutalmazták.

A piskóta elkészítése:
Mivel a friss füge csak rövid ideig elérhető és nagyon kényes gyümölcs, a receptben szárított fügét használunk. Az aszalt fügét lágyabbá kell tenni a piskóta készítéséhez. A fügekoszorút szétbontjuk, és a darabokat langyos vízbe tesszük egy negyedórára. Körülbelül 1 centiméteres darabokra vágjuk, majd a tojásfehérjével (25 dkg) egy tálban addig gyúrjuk, míg kenőcsös nem lesz.A diómennyiség felét durvára, másik felét finomra daráljuk. A durva diót úgy is elkészíthetjük, hogy vágódeszkán a nyújtófával – mintha tésztát nyújtanánk – összetörjük. Mindkettőt összekeverjük a liszttel.A nagyobb mennyiségű tojásfehérjét (50 dkg) felverjük a cukorral: akkor jó, amikor már megáll a csúcsa, ha felhúzzuk fakanállal. Először a kenőcsös fügét összekeverjük a felvert tojáshabbal, majd a diós lisztet és a mazsolát is beleszórjuk.

A sütőformát vajjal kikenjük, belisztezzük, ez után szedjük bele a fügés piskóta anyagát. Háromnegyedig töltjük a formát, hogy a sütés közben megemelkedő tészta ne fusson ki az edényből. Előmelegített sütőben, 180 ºC-on sütjük. Lassan sül, ez egy úgynevezett nehéz felvert, sűrű, tömör, intenzív ízekkel.Karamellhabot készítünk a tetejére. A nehéz, gazdag piskótát felkönnyíti a hab. Együtt fogyasztva szaftos, lágy elegyet kapunk, amely megkoronázza az étkezést.

Karamellhab elkészítése:
Addig melegítjük a cukrot a vajjal, míg szép aranybarna színűre nem karamellizálódik. Kihűlés után a felét külön tesszük. A többit összekeverjük a tejszínhabbal, zselatinnal. Először a hab negyedével elkeverjük a nehéz karamellt, majd az egész mennyiségű felvert tejszínhabot hozzáadjuk a zselatinnal.

Vigyázzunk, ne keverjük le, mert ha kikeverjük belőle a levegőbuborékokat, lapos lesz a karamellhab a torta tetején.Majd az egészet a kihűlt piskóta tetejére halmozzuk. Hűtőbe tesszük, hogy megkössön. A maradék karamellt díszítésként a tetejére csorgatjuk.
füge , dió , mazsola , liszt , tojás , aszalt füge , vaj , tejszín , zselatin

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra