Receptek

Burgonya-édesburgonya curry

Száraz Zsuzsanna receptje

2024. november 3.


0,75 kg burgonya

0,75 kg édesburgonya

0,3 kg hagyma

5 ek olaj

1 kisebb fahéj

2-3 babérlevél

0,5 tk egész fekete bors

pár szem fekete és zöld kardamom

2-3 szem szegfűszeg

1 tk őrölt kurkuma

3 nagy gerezd fokhagyma

2-3 ujjnyi friss gyömbér

0,5 tk őrölt koriandermag

csilipor ízlés szerint

1 ek paradicsompüré és/vagy 5-6 db szárított paradicsom

3-4 dl zöldségalaplé vagy víz

1 konzerv

jackfruit

néhány csipet szárított görögszéna

2 dl konzervkókusztej vagy krémes, sűrű joghurt

ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű

Pirítsuk meg a finomra vágott hagymát az olajon, és amikor üveges, dobjuk bele az egész fűszereket. Pirítsuk tovább közepes lángon, míg kis színt kap a hagyma. Tegyük bele a felkockázott burgonyákat: ha biokrumplit használunk, hagyjuk rajta a héját, az édesburgonyát viszont mindenképp pucoljuk meg, és ha nem akarjuk, hogy szétfőjön, vágjuk kicsit nagyobb darabokra.


Szórjuk rá a kurkumát, az őrölt koriandermagot és a csiliport, keverjük el, és reszeljük bele a fokhagymát és a gyömbért. Hagyjuk még egy-két percig pirulni.


Keverjük bele a paradicsompürét és/vagy a felcsíkozott szárított paradicsomot, és öntsük fel annyi alaplével vagy vízzel, ami éppen csak ellepi. Sózzuk, és főzzük fedő alatt kis lángon, míg megpuhulnak a burgonyák.


Közben a jackfruitdarabokat – mivel a konzervváltozat konyhakész – pirítsuk meg air fryerben (vagy serpenyőben kevés olajon, nagy lángon). Sózzuk, szórjuk meg a görögszénával és keverjük a kókusztejjel vagy joghurttal együtt (előbbitől krémesebb-édesebb, utóbbitól savasabb lesz az étel) a burgonyákhoz. Dobhatunk bele egy-két lime-levelet is, mert illik hozzá. Kóstoljuk meg – ha kell, ízesítsük vagy hígítsuk, és még egyszer forraljuk össze.


Korianderrel, friss csilivel és marinált lila hagymával tálaljuk.




TIPP! A krumplicurry a jákafa gyümölcse nélkül is finom, de a (konzerv) jackfruit manapság könnyen beszerezhető, így érdemes kipróbálni. A jackfruit íze ugyan elég jellegtelen, ám állaga-szerkezete erősen emlékeztet a húsra. Ráadásul a világ legnagyobb, fán termő gyümölcse, aki látta, mekkorára nő, biztosan nem felejti el.

curry , édesburgonya , burgonya

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra

Kapcsolódó cikkek