Receptek

Fantasztikus curry zöldekből, paneerral

Száraz Zsuzsanna receptje

2024. október 30.

500 g spenót, mángold, pak choi vagy más levélzöldség, akár vegyesen 5 ek ghí (tisztított vaj) vagy vaj 0,5 tk őrölt római kömény 3-4 gerezd fokhagyma 0,5 kis fej salottahagyma friss vagy szárított egész csili, ízlés szerint 1 közepes paradicsom 0,5 tk őrölt koriandermag 0,5 tk garam masala 250 g paneer sajt 3 ek tisztított pisztácia megpirítva néhány jégkocka.



ADAG: 4 főre


Serpenyőben forrósítsuk fel a ghít, szórjuk bele a római köményt, a finomra vágott salottahagymát és fokhagymát, a pisztácia felét és a csilit. Pirítsuk kicsit, majd keverjük bele az apróra vágott paradicsomot, és várjunk, míg megpuhul. Szórjuk bele a koriandert és a garam masalát is, és keverjük el. A zöldekből tegyünk félre néhány szép levelet, a többit vagdaljuk össze, tegyük a serpenyőbe, és hagyjuk 2-3 perc alatt összeesni. Vegyük le a tűzről, és tegyünk bele kb. 1,5 dl víznek megfelelő jégkockát. Ha kihűlt, turmixoljuk simára, közben kicsit hígítsuk, ha kell. Javasolt a paneerkockákat lepirítani és így tenni a szószba. Várjunk pár percet, míg átmelegszenek, közben csíkozzuk fel a maradék levelet és keverjük az ételhez. Rizzsel vagy lepénykenyérrel tálaljuk, a maradék pisztáciával megszórva.


Tipp:


Ez az étel hasonlít a spenótos palak paneerra, viszont érdemes pisztáciával krémesre turmixolni, és más leveleket – például mángoldot, mustár- vagy céklalevelet –, pak choit is beletenni.


Tudta?


A curryt leggyakrabban rizzsel eszik, vagy lepénykenyérrel tunkolják. A chapati és a roti búzalisztből és vízből készülő, vékony lepény. A naant és a kulchát keleszteni kell, ezek pufibb és puhább lepénykenyerek. A paratha leveles tészta, gyakran megtöltve fogyasztják. Az appam és a dosa fermentált rizzsel sütött palacsinta, előbbihez kókusz, utóbbihoz fekete uradlencse kell (és önálló ételként is fogyasztják). Az idli ugyancsak fermentált rizsből és lencséből készült dél-indiai tortácska. 

curry , paneer

További receptek

Kapcsolódó cikkek