Receptek

Lazacfilé, kókuszos piros curryszósz, pak choi

Katona András receptje

2021. április 23.
  • 150 g lazacfilé
  • 2 db pak choi (bordáskel)
  • 300 ml sűrű kókuszkrém
  • 1 kk csiliszósz
  • 2 kocka vaj
  • 100 g pácolt algasaláta
  • 1 db lime
  • olívaolaj

Vörös curryszósz
Hozzávalók:

  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 50 g gyömbér
  • 1 db piros csilipaprika
  • 5 szál koriander
  • olívaolaj
  • 1 szál bazsalikom
  • 1/2 db kápia paprika

ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű

A lazacfilét megszórjuk sóval és rajta hagyjuk 10-15 percig, majd lemossuk és papírral leitatjuk a nedvességet. A só kiveszi a felesleges nedvességet, így könnyebben lehet sütni.

A vörös curry hozzávalóit beletesszük a turmixgépbe, kevés sót adunk hozzá és pépesre turmixoljuk. Magas falú serpenyőbe tesszük, 5-6 percig pirítjuk, majd hozzáadjuk a sűrű kókuszkrémet.

Alacsony lángon főzzük 10-15 percig, majd még egyszer leturmixoljuk, és egy apró lyukú szűrőn megszűrjük, lime-mal és sóval ízesítjük.

A lazac bőrét beirdaljuk, majd közepes hőmérsékletű serpenyőbe tesszük. Addig sütjük bőrével lefelé, amíg a hal fele be nem fehéredik. Megforgatjuk, majd 2 kis kocka vajat adunk hozzá, és a habzó vajjal folyamatosan locsolgatjuk. Kievés lime-mal ízesítjük.

A pak choit leveleire szedjük, majd a keményebb részét kis csíkokra vágjuk. Serpenyőben kevés olívaolajon megpirítjuk, és a leveleket is hozzáadjuk. Kevés csiliszószt teszünk hozzá, átforgatjuk és levesszük a tűzről.

Tálaláshoz mélytányért használunk. Alulra tesszük az elkészített pak choit, erre a pácolt algasalátát, tetejére a lazacfilét, majd köréje öntjük a kókuszos curryszószt.


lazacfilé , pak choi , kókuszkrém , csiliszósz , vaj , lime , olívaolaj , pácolt algasaláta , vöröshagyma , fokhagyma , gyömbér , koriander , bazsalikom , piros csilipaprika , kápia paprika