Katona András receptje
2021. április 23.- 150 g lazacfilé
- 2 db pak choi (bordáskel)
- 300 ml sűrű kókuszkrém
- 1 kk csiliszósz
- 2 kocka vaj
- 100 g pácolt algasaláta
- 1 db lime
- olívaolaj
Vörös curryszósz
Hozzávalók:
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 50 g gyömbér
- 1 db piros csilipaprika
- 5 szál koriander
- olívaolaj
- 1 szál bazsalikom
- 1/2 db kápia paprika
- só
A lazacfilét megszórjuk sóval és rajta hagyjuk 10-15 percig, majd lemossuk és papírral leitatjuk a nedvességet. A só kiveszi a felesleges nedvességet, így könnyebben lehet sütni.
A vörös curry hozzávalóit beletesszük a turmixgépbe, kevés sót adunk hozzá és pépesre turmixoljuk. Magas falú serpenyőbe tesszük, 5-6 percig pirítjuk, majd hozzáadjuk a sűrű kókuszkrémet.
Alacsony lángon főzzük 10-15 percig, majd még egyszer leturmixoljuk, és egy apró lyukú szűrőn megszűrjük, lime-mal és sóval ízesítjük.
A lazac bőrét beirdaljuk, majd közepes hőmérsékletű serpenyőbe tesszük. Addig sütjük bőrével lefelé, amíg a hal fele be nem fehéredik. Megforgatjuk, majd 2 kis kocka vajat adunk hozzá, és a habzó vajjal folyamatosan locsolgatjuk. Kievés lime-mal ízesítjük.
A pak choit leveleire szedjük, majd a keményebb részét kis csíkokra vágjuk. Serpenyőben kevés olívaolajon megpirítjuk, és a leveleket is hozzáadjuk. Kevés csiliszószt teszünk hozzá, átforgatjuk és levesszük a tűzről.
Tálaláshoz mélytányért használunk. Alulra tesszük az elkészített pak choit, erre a pácolt algasalátát, tetejére a lazacfilét, majd köréje öntjük a kókuszos curryszószt.
lazacfilé , pak choi , kókuszkrém , csiliszósz , vaj , lime , olívaolaj , pácolt algasaláta , vöröshagyma , fokhagyma , gyömbér , koriander , bazsalikom , piros csilipaprika , kápia paprika