Kovács Tibor, „Pepe” pékmester receptje
2020. december 4.Tészta
Hozzávalók:
- 680 g búzaliszt
- 170 g rozsliszt
- 85 g főtt, áttört burgonya
- 420 g tejföl
- 1 csipet cukor
- 40 g élesztő
- 17 g só
- 55 g libatepertőkrém
- 20 g libazsír
- 4 g mustár
- 5 g gyömbér (reszelve)
- 1 db tojás
- 1 csipet sütőpor (elhagyható)
A felületére:
- egész kömény
- nagy szemű tengeri só/sóvirág
Mikor sütne az ember, ha nem a téli ünnepek idején? Minden, év közben elrakosgatott receptet ki lehet próbálni, de persze a jól beváltakat is elővesszük, hiszen a család alig várja a megszokott süteményeket. Kovács Tibor „Pepe”, a Zalaco pékmestere egy sós fonott kalácsot készített – a karácsonyi menü halászléje mellé kiváló választás.
Elkészítése:
Kevés langyos cukrozott tejfölben felfuttatjuk az élesztőt, a maradék tejfölben pedig elkeverjük a tojást, és eloszlatjuk benne a reszelt gyömbért és mustárt. A két lisztet a tört burgonyával és a sóval összekeverjük, majd belemorzsoljuk a tepertőkrémet és a libazsírt. Hozzáadjuk a keverékhez az előre beízesített tejfölt és a felfuttatott élesztőt és jól összedolgozzuk. A kész tésztát letakarva 10-15 percig pihentetjük.
Az érett tésztát 10 egyenlő részre osztjuk:
kb. 150 g-os tésztácskákat kapunk, amelyeket hosszúkás rudakká sodrunk.
Minden kisodort tésztát 3 egyenlő hosszra vágunk, összefonjuk, végeit összecsípjük és aláhajtjuk.
Az összefont tésztácskákat sütőpapírral bélelt tepsiben úgy helyezzük el, hogy egymástól 2-3 ujjnyi távolságra legyenek, majd 30-35 percig kelesztjük.
Felületét a kelés kétharmadánál nedvesítjük, egész köménnyel gazdagon megszórjuk. Ízlés szerint még kevés darabos tengeri sóval tovább ízesíthetjük. 210-220 °C-ra előmelegített sütőben 12-13 perc alatt készre sütjük.
AZ ÖSSZEÁLLÍTÁS EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERE
A 70 ÉVES ZALACO SÜTŐIPARI ZRT.
búzaliszt , rozsliszt , burgonya , tejföl , élesztő , libatepertőkrém , libazsír , mustár , gyömbér , sütőpor , egész kömény