Receptek

Burgonyás fonott

Kovács Tibor, „Pepe” pékmester receptje

2020. december 4.

Tészta
Hozzávalók:

  • 680 g búzaliszt
  • 170 g rozsliszt
  • 85 g főtt, áttört burgonya
  • 420 g tejföl
  • 1 csipet cukor
  • 40 g élesztő
  • 17 g só
  • 55 g libatepertőkrém
  • 20 g libazsír
  • 4 g mustár
  • 5 g gyömbér (reszelve)
  • 1 db tojás
  • 1 csipet sütőpor (elhagyható)

A felületére:

  • egész kömény
  • nagy szemű tengeri só/sóvirág
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű

Mikor sütne az ember, ha nem a téli ünnepek idején? Minden, év közben elrakosgatott receptet ki lehet próbálni, de persze a jól beváltakat is elővesszük, hiszen a család alig várja a megszokott süteményeket. Kovács Tibor „Pepe”, a Zalaco pékmestere egy sós fonott kalácsot készített – a karácsonyi menü halászléje mellé kiváló választás.

Elkészítése:
Kevés langyos cukrozott tejfölben felfuttatjuk az élesztőt, a maradék tejfölben pedig elkeverjük a tojást, és eloszlatjuk benne a reszelt gyömbért és mustárt. A két lisztet a tört burgonyával és a sóval összekeverjük, majd belemorzsoljuk a tepertőkrémet és a libazsírt. Hozzáadjuk a keverékhez az előre beízesített tejfölt és a felfuttatott élesztőt és jól összedolgozzuk. A kész tésztát letakarva 10-15 percig pihentetjük.


Az érett tésztát 10 egyenlő részre osztjuk:
kb. 150 g-os tésztácskákat kapunk, amelyeket hosszúkás rudakká sodrunk.


Minden kisodort tésztát 3 egyenlő hosszra vágunk, összefonjuk, végeit összecsípjük és aláhajtjuk.


Az összefont tésztácskákat sütőpapírral bélelt tepsiben úgy helyezzük el, hogy egymástól 2-3 ujjnyi távolságra legyenek, majd 30-35 percig kelesztjük.



Felületét a kelés kétharmadánál nedvesítjük, egész köménnyel gazdagon megszórjuk. Ízlés szerint még kevés darabos tengeri sóval tovább ízesíthetjük. 210-220 °C-ra előmelegített sütőben 12-13 perc alatt készre sütjük. 


AZ ÖSSZEÁLLÍTÁS EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERE

A 70 ÉVES ZALACO SÜTŐIPARI ZRT.



búzaliszt , rozsliszt , burgonya , tejföl , élesztő , libatepertőkrém , libazsír , mustár , gyömbér , sütőpor , egész kömény

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra