Tóth Katalin (Kardos Szőlőbirtok & Supreme Borbisztró) receptje
2023. november 18.Hozzávalók:
26-os tortaforma
Grízestészta hozzávalók:
250 g házi szélesmetélt
20 dkg búzadara
5 dkg mádi vaj
10 dkg barna cukor
1 cs vaníliás cukor
7 dl víz
Tejespite massza hozzávalói:
5 db friss tyúktojás
5 dkg kristálycukor
5 dl 35% állati tejszín
5 dkg étkezési keményítő
1 db vanília rúd
1 csipet só
Piskóta hozzávalói:
3 db friss tyúktojás
12 dkg bl 55 liszt
12 dkg cukor
1 cs sütőpor
A tésztát sós vízben al dente kifőzzük és hidegre hűtjük.
A búzadarát serpenyőben zsemleszínűre pirítjuk. Hozzáadjuk a vajat, olajat, cukrot és felöntjük a forrásban lévő vízzel. Gyakori kevergetés mellett készre gőzöljük. Az így elkészített grízhez a kihűtött tésztát hozzáadjuk és elkeverjük.
A tejespite masszához a tojássárgáját, a cukrot a vanília rúd kikapart magját fehéredésig habosítjuk. Hozzáadjuk a tejszínt, a keményítőt és a csipet sót.
A tojásfehérjéből közepesen kemény habot verünk amelyet a masszához óvatosan hozzáadunk. Az így kapott tejespite masszát a már elkészített grízstésztához adjuk és óvatosan elkavarjuk.
A torta utolsó összetevője a piskóta, amelyhez 3 tojás sárgáját a cukorral és csipet sóval habosra keverünk. Hozzáadjuk a lisztet, a tojásfehérjéből vert habot és a sütőport.
A masszát 26-os kivajazott tortaformában készre sütjük és kihűtjük.
A torta végső összeállításánál a piskóta lapot vastagon megkenjük friss házi baracklekvárral. Ráöntjük a már előre elkészített grízestészta és tejespite elegyét, és 160 fokos sütőben 40 perc alatt készre sütjük.
Friss házi baracklekvárral, barack habbal, friss gyümölcsökkel, porcukorral gazdagon megszórva tálaljuk.
grízestészta , torta , Kardos Gábor , Mád , Kardos Szőlőbirtok & Supreme Borbisztró