Receptek

Ceviche, padlizsán, édesburgonya

Bíró Dániel és Pankotai Tamás receptje

2021. szeptember 20.
  • 50 dkg vajhal
  • friss koriander a díszítéshez

Cevichemarinád
Hozzávalók:

  • 3 db lime
  • 5 db citrom
  • 2 fej lila hagyma
  • 1 db csili (thai)
  • 1/2 csokor koriander
  • 10 g só
  • 20 g barna cukor
  • 6 db jégkocka

Padlizsánkorongok hozzávalók:

  • 1 db padlizsán

Sült édesburgonyakrém
Hozzávalók:

  • 2 db (50 dkg) édesburgonya
  • 150 g vaj
  • 30 g olívaolaj
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 5 g só
  • 10 szál kakukkfű
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Közepesen nehéz
VENDÉGLŐ A KISBÍRÓHOZ
Generációról generációra szálló vendéglátás Budán. Ahol a tradíció találkozik az eleganciával, a modernitással és a minőséggel. Stílusában beleillik a kisvendéglők világába, hangulatába, újításaiban előre mutat. Kifinomultság és karakteresség jellemzi. A groteszk, a modern, a letisztult, az elvont kombinációja együtt jelenik meg a vidéki stílussal. Egy igazi fricska. Az új séf Bíró Dániel, aki édesapja, Bíró Lajos nyomdokaiba lépve külföldi munkái után hazatért, és újabb szintre emelte a KisBíró világát.


Elkészítése:

A halat nagyobb kockákra vágjuk, és a bekeverésig a hűtőben tároljuk.

Cevichemarinád elkészítése:
2 lime és 3 citrom héját lehámozzuk, majd az összes lime és citrom levét kifacsarjuk. A lila hagymát félkarikákra, a csilit és a koriandert pedig finomra vágjuk. Az összes hozzávalót egy keverőtálba rakjuk, és habverővel egyneműsítjük.

Padlizsánkorongok elkészítése:

A padlizsánból 1 cm vastag lapokat vágunk, majd egy körformával kör alakú darabokat vágunk ki belőle, és száraz serpenyőben színt adunk neki. Ne rakjunk alá olajat, mert a padlizsán egyből be fogja szívni.

Sült édesburgonyakrém elkészítése:
Az édesburgonyát megpucoljuk, majd egy kör alakú kiszúróval henger alakú formát vájunk ki belőle. Tepsibe rakjuk egy kis vajjal, olíva olajjal, sóval és kakukkfűvel. 160 °C-on 30 percen át sütjük, majd hagyjuk kihűlni. Ha kihűlt, akkor ugyanolyan kör alakú formákat vágunk belőle, mint a padlizsánból. Természetesen ez nem kötelező, aki rusztikusan szeretné megcsinálni otthon, úgy is tökéletes lesz, vágjunk belőle nagyobb darabokat, ahogy nekünk jólesik. A maradéknál, amit nem vájtunk ki, ugyanezt a technikát fogjuk alkalmazni, ameddig a burgonyánk szépen meg nem puhult. Ha ez megtörtént, turmixgépbe rakjuk, hideg vajjal és egy kis sóval krémet készítünk belőle.

Tálalás:
A halat beletesszük a marinádba, kb. 5 perc kell neki, hogy a sav megmarja a halat. Szépen egymás mellé rakjuk a korongokat, és a tányér közepére tálaljuk a halat, amit a krémmel és friss korianderrel díszítünk.



vajhal , koriander , lime , citrom , lila hagyma , padlizsán , édesburgonya , csili , olívaolaj , fokhagyma , kakukkfű