Saly Noémi receptje
2018. március 5.- 1 kis fej karfiol
- 50 dkg krumpli
- 1 nagy fej hagyma
- 3-4 ek olívaolaj
- 2 púpos kk currypor
- 1 kk kurkuma
- 1 mk őrölt kömény
- 1 késhegynyi őrölt fahéj (kihagyható)
- só
- 1 kis csokor petrezselyem vagy korianderzöld
- tejföl vagy joghurt


A krumplit megpucoljuk, kis kockákra vágjuk. A karfiolt rózsáira szedjük. A hagymát megtisztítjuk, felaprítjuk. A fűszereket pár pillanat alatt szárazon felhevítjük a lábosban (oda ne kapjon, mert megkeseredik). Beletesszük az olajat, megpároljuk rajta a hagymát, végül hozzáadjuk a krumplit és a karfiolt. Megsózzuk, jól átkeverjük, és fölengedjük éppen csak annyi vízzel, amennyi ellepi. Amikor a karfiol puha, már a krumpli is jó lesz. Tálalás előtt rátesszük a felaprított petrezselymet (vagy koriandert) és a tejfölt (vagy joghurtot).

Kicsit másképp: Alapozhatjuk kókuszolajjal  vagy vajjal, tehetünk rá kókusztejet, sőt  főzhetjük is benne. Feldobhatjuk  egy félökölnyi  brokkolival, csíkokra vágott kápia paprikával, fokhagymával, darabka  frissen reszelt gyömbérrel vagy egy fél citrom  frissen facsart levével. 
Maradt? A currys karfiol megáll a saját lábán, de rizzsel  is nagyon finom: főzünk egy adagot, rá a zöldség, kész. Vagy sütünk egy natúr csirkemellet,  és egy kis rizzsel melléje tesszük köretnek. Ha a maradékból már nem  futja még egy étkezésre,  akkor érdemes villával  összetörni, hozzáadni egy felkockázott kemény tojást és még egy kanál  tejfölt: remek reggeli kence állt elő, jöhet a  pirítós. 
Díszkíséret: Az indiai ételekhez a  sima, friss víznél nincs jobb. Na jó, egy pohár sört is elviselnek. Ha  mégis szükség van egy  pohár borra, akkor egy fehér fajta lesz a legjobb választás, valami könnyű kis rizling, netán egy zöldveltelini…

burgonya , curry , karfiol , vöröshagyma , olívaolaj , currypor , kurkuma , őrölt kömény , petrezselyem , tejföl , őrölt fahéj
 
                    
                
        


