Massimo Fenati receptje
2022. május 9.Péksütemény
Hozzávalók:
- 160 g liszt
- 100 g mogyoró
- 100 g hideg vaj
- 100 g porcukor
- 1/2 teáskanál vaníliaesszencia
- 1 csipet őrölt fahéj
- 1 csipet őrölt szegfűszeg
- 1 tojás
- 1 csipet só
Töltelék
Hozzávalók:
- 500 g ricotta
- 1 citrom reszelt héja
- 2 tojás
- 1/2 teáskanál vaníliaesszencia
- 150 g porcukor
A mogyorót forró sütőben 6-8 percig pirítjuk, aprítógépben megdaráljuk. Egy tálban habosra keverjük a tojást a cukorral. A vajat felkockázzuk, és a tészta többi hozzávalójával együtt a tálba tesszük. Gyorsan összegyúrjuk kézzel, amíg a hozzávalók megfelelően összeállnak, de nem szükséges túlgyúrni.
Egy másik tálban keverjük össze a töltelék hozzávalóit. Kapcsoljuk be a sütőt 180 fokra.
Egy kapcsos tortaformát (kb. 25 cm átmérőjű) vajazzunk és lisztezzünk ki.
A tésztát vegyük ki a hűtőből, és enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki. Helyezzük a tortaformába, és formázzuk úgy, hogy készítsünk egy magasabb peremet (kb. 4 cm), a tetejét vágjuk le, hogy egyenletes legyen. Tegyünk félre egy kis tésztát a díszítéshez.
Vegyük ki a sütőből, öntsük bele a tölteléket.
A maradék tésztát nagyon vékonyra (kb. 3 mm) feltekerjük, 1 percre a mélyhűtőbe tesszük, majd kivesszük és kb 1,5 cm átmérőjű kis kerek pöttyöket vágunk belőle. Óvatosan ráhelyezzük a pöttyöket a töltelékre (ami szinte folyékony, ezért ügyeljünk arra, hogy a díszítő pöttyök ne süllyedjenek le).
Körülbelül 30 percig süssük tovább az egészet, vagy amíg a töltelék abbahagyja a lötyögést, ha kicsit megrázzuk a formát. Ha a töltelék felső felülete túlságosan barnulni kezd, fedjük le alufóliával.
liszt , mogyoró , vaj , vaníliaesszencia , fahéj , tojás , szegfűszeg , ricotta , citrom