Receptek

Finzertorte (Linzertorta Fenati-módra)

Massimo Fenati receptje

2022. május 9.

Péksütemény
Hozzávalók:

  • 160 g liszt
  • 100 g mogyoró
  • 100 g hideg vaj
  • 100 g porcukor
  • 1/2 teáskanál vaníliaesszencia
  • 1 csipet őrölt fahéj
  • 1 csipet őrölt szegfűszeg
  • 1 tojás
  • 1 csipet só

Töltelék
Hozzávalók:

  • 500 g ricotta
  • 1 citrom reszelt héja
  • 2 tojás
  • 1/2 teáskanál vaníliaesszencia
  • 150 g porcukor
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű

A mogyorót forró sütőben 6-8 percig pirítjuk, aprítógépben megdaráljuk. Egy tálban habosra keverjük a tojást a cukorral. A vajat felkockázzuk, és a tészta többi hozzávalójával együtt a tálba tesszük. Gyorsan összegyúrjuk kézzel, amíg a hozzávalók megfelelően összeállnak, de nem szükséges túlgyúrni.

A tésztát fóliába csomagoljuk és 30 percre hűtőbe tesszük. 


Egy másik tálban keverjük össze a töltelék hozzávalóit. Kapcsoljuk be a sütőt 180 fokra.
Egy kapcsos tortaformát (kb. 25 cm átmérőjű) vajazzunk és lisztezzünk ki. 

A tésztát vegyük ki a hűtőből, és enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki. Helyezzük a tortaformába, és formázzuk úgy, hogy készítsünk egy magasabb peremet (kb. 4 cm), a tetejét vágjuk le, hogy egyenletes legyen. Tegyünk félre egy kis tésztát a díszítéshez. 

Süssük meg a tésztát üresen, esetleg sütőbabbal, körülbelül 7-8 percig.


Vegyük ki a sütőből, öntsük bele a tölteléket.
A maradék tésztát nagyon vékonyra (kb. 3 mm) feltekerjük, 1 percre a mélyhűtőbe tesszük, majd kivesszük és kb 1,5 cm átmérőjű kis kerek pöttyöket vágunk belőle. Óvatosan ráhelyezzük a pöttyöket a töltelékre (ami szinte folyékony, ezért ügyeljünk arra, hogy a díszítő pöttyök ne süllyedjenek le).

Körülbelül 30 percig süssük tovább az egészet, vagy amíg a töltelék abbahagyja a lötyögést, ha kicsit megrázzuk a formát. Ha a töltelék felső felülete túlságosan barnulni kezd, fedjük le alufóliával. 

Ha kész, hagyjuk teljesen kihűlni, és ha kibírjuk, csak másnap fogyasszuk, ez a sütemény ugyanis finomabb, ha egy nappal a sütés után látunk hozzá.


liszt , mogyoró , vaj , vaníliaesszencia , fahéj , tojás , szegfűszeg , ricotta , citrom

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra