Saly Noémi receptje
2020. július 23.- 3 kg fehér húsú őszibarack
- 1 kg sárgadinnye (tisztán mérve)
- 2 db citrom
- 1,5 kg cukor
- 1 db kétcentis vaníliarúd
Eszközök:
tálak, kiskés, citromnyomó, reszelő, nagy lábos, botmixer, üvegek, celofán
Elkészítése:
A citromokat egy-két napig áztatjuk, a vizet többször cserélve. (Ha kaptunk kezeletlent, erre nincs szükség.) Héjukat lereszeljük, levüket kinyomjuk, félretesszük.
A dinnyét meghámozzuk, vékonyabb szeletekre, majd kockákra vágjuk. A barackot is megtisztítjuk, kimagozzuk. (Ha nem jön le könnyen a héja, szűrőkanállal egy percre forró vízbe lehet mártani, onnantól megy, mint a karikacsapás.)
A gyümölcshúst szaporán kockákra vágjuk, és még menet közben töltögetjük rá a citromlevet, így nem fog megbarnulni. Hozzáadjuk a cukrot, a citromhéjat meg a kikapart vaníliát is, jól átkeverjük, letakarjuk egy konyharuhával, és
Mivel mindkét gyümölcs sok levet ereszt, hagyjunk időt, hogy elfőjön, legalább háromnegyed óra kell neki. Ha a dinnyekockák nagyon egyben maradtak, érdemes botmixerrel kicsit beavatkozni. Végül beüvegezzük, öt percre fejre állítjuk, irány a dunszt.
CIFRÁZZAM?
Szép látvány, ha fehér és sárga húsú barackot, illetve sárga és zöld bélű dinnyét főzünk össze.
Citrom helyett használhatunk szárított, morzsolt citromfüvet, a sárga citrom helyett vagy mellett pedig zöld citromot (vigyázat, nagyon erős az aromája!).
Felhasználása:
Reggelihez pirítósra, briósra; palacsintába, süteménybe (főleg túrós sütikhez kiváló), hideg tejberizshez, fagylalthoz.