Endrédi Zoltán receptje
2020. július 16.- 40 dkg eper
- 40 dkg rebarbara
- 20 dkg vaníliás cukor
- 6 db tojássárgája
- 5 dl tej
- 1 db vaníliarúd
- 90 dkg liszt
- 20 dkg vaj
- 5 dl tejszín
- 10 dkg kristálycukor
- 10 dkg porcukor
- 1 csipet só
CUKORSZIRUP
HOZZÁVALÓK:
- 5 dl víz
- 50 dkg kristálycukor
Sárgakrémet készítünk: 5 tojássárgáját 10 dkg kristálycukorral kifehéredésig keverünk, hozzáadunk 50 dkg lisztet. Közben a tejet vaníliarúddal felforraljuk, majd a cukros tojássárgájához keverjük. Vízgőz fölött, habüstben addig kevergetjük, amíg egy kanál hátulján bevonatot nem képez a krém. Ha elég sűrű, levesszük a tűzről és lehűtjük. Felverjük az 5 dl tejszínt, és a kihűtött sárgakrémhez keverjük.
Linzertésztát készítünk: 40 dkg lisztet munkalapra szitálunk, darabolt vajat szórunk a tetejére. Összedolgozzuk, a tetejére 10 dkg porcukrot szitálunk, hozzáadunk 1 csipet sót és 1 tojássárgáját. Összegyúrjuk, cipót formálunk belőle, fóliával betakarjuk és hűtőben fél órát pihentetjük. Tepsiben sütőlapra tesszük a tésztát, és 180 °C-os előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.
Cukorszirupot készítünk 5 dl vízből és 50 dkg kristálycukorból. A rebarbarát megpucoljuk, felkockázzuk, majd a cukorszirupban ressre főzzük.
20 dkg epret felkockázunk, a másik 20 dkg epret 20 dkg vaníliás cukor hozzáadásával összeturmixoljuk. Az egész eperdarabokat hozzákeverjük. Csatos üvegbe ízlés szerint rétegezzük az epret, a rebarbarát, a linzertésztát és a sárgakrémet.
rebarbara , eper , vaníliás cukor , tojássárgája , tej , vaníliarúd , liszt , vaj , tejszín , por , kristálycukor