Tálas Kata receptje
2020. szeptember 21.CONSOMMÉ
HOZZÁVALÓK:
- 2 db fogoly (tisztított, belsőségek nélkül)
- 300 g vaj
- 5 l csirkealaplé
- 3 dl bordeaux-i
- 5 szem egész fekete bors
- 3 szem szecsuáni bors
- 5 szem borókabogyó
- 5 szem szegfűbors
- 2 db babérlevél
- 4 szál kakukkfű
- 5 gerezd fokhagyma
- 1 ek hársméz
- só
GRÍZGALUSKA
HOZZÁVALÓK:
- 50 g krémes, zsíros túró
- 100 g finom búzadara
- 50 g vaj
- 1 db egész tojás
- só
CONSOMMÉ ELKÉSZÍTÉSE:
Magas falú, sütőben is használható edényben 100 g vajat hevítünk, ezen pirítjuk bőrén a 4 részre vágott foglyokat. Folyamatosan hozzáadjuk a maradék vajat úgy, hogy a vaj habot képezzen a hús körül.
A sült vajat kiöntjük és átszűrjük, az edényt papírral kitöröljük és visszatesszük a lángra. A leszűrt vaj felét beleöntjük, beletesszük a foglyokat, felöntjük a borral és 5 percig forraljuk, majd hozzáadjuk az alaplevet.
Újra felforraljuk, lehabozzuk, és amikor teljesen tiszta, hozzáadjuk a fűszereket.
Kivesszük, 15 percig pihentetjük, majd szűrőpelenkán fazékba szűrjük. Visszatesszük a lángra, és hagyjuk, hogy 1/3 részét elforrja. Ismét átszűrjük, és csak ez után sózzuk.
GRÍZGALUSKA ELKÉSZÍTÉSE:
A túrót, a grízt a sóval elkeverjük, a felolvasztott vajat folyamatos keverés mellett hozzáadjuk, majd a tojást is. Csomómentesre keverjük, és hűtőben pihentetjük 1 órán át. Evőkanállal lobogó vajas-sós vízbe szaggatjuk.
fogoly , vaj , csirkealaplé , bordeaux-i , borókabogyó , szecsuáni bors , szegfűbors , babérlevél , kakukkfű , hársméz , fokhagyma , túró , búzadara , tojás