Mogyorósi Gábor receptje
2019. november 15.Malacpofa
Hozzávalók:
- 1 kg tisztított malacpofa
- 1 mk füstölt paprikapor
- 1 ek fűszerpaprika
- 5 cl olívaolaj
- 13 g tengeri só
- 5 g barna cukor
- 70 g zellerzöld
- 1 fej fokhagyma félbevágva
- 1 fej közepes fehér hagyma cikkekre vágva
Gulyáslé
Hozzávalók:
- 2 kg sertésköröm, forrázva, 2-3 cm-re vágva
- 3 l csirkealaplé
- 2 ek fűszerpaprika
- 1 mk füstölt paprikapor
- 1 db kápia paprika égetve
- 1 fej fokhagyma félbevágva
- 1 fej fehér hagyma félbevágva
- 1 db fekete citrom
- 4 dl fehérbor (reduktív, gyümölcsös)
Köményes burgonyagombóc
Hozzávalók:
- 300 g ratte burgonya főzve, áttörve, 25 fokig hűtve
- 100 g durumliszt
- 50 g finomliszt
- 10 g burgonyakeményítő
- 2 db tojássárgája
- 1 tk pirított kömény mozsárban összetörve
- só
Tálalás
Hozzávalók:
- 2-3 db pak choi (bordáskel)
- 5-6 bébipaprika
- étolaj
- szusiecet
Malacpofa elkészítése:
Az összetevőket keverőtálban alaposan összekeverjük, vákuumozzuk, 4-6 órára legalább 4 °C-on hűtjük, majd 64 °C-on, 36 órán át főzzük vákuumban. Ezután 20 percig pihentetjük, majd jeges vízben kihűtjük.
Gulyáslé elkészítése:
Az alaplevet felforraljuk, beletesszük a körmöt, majd újraforraljuk, ha szükséges, letisztítjuk, hozzáadjuk a többi hozzávalót is. Sütőben, papírral lefedve 8 órán keresztül 84 °C-on főzzük, majd ruhán keresztül leszűrjük, utána gyengén megsózva lassú tűzön beforraljuk 1-1,2 literre. A malacpofát ebben a szaftban melegítjük tálaláskor.
Köményes burgonyagombóc elkészítése:
Az összetevőket lazán összegyúrjuk, formázzuk, majd sós vízben kifőzzük, tálalás előtt barna vajban megpirítjuk mindkét oldalát.
Tálalás:
Fejenként fél pak choit a lapos oldalán 6-8 percig pirítunk serpenyőben lassú tűzön, a végén megsózzuk. Személyenként egy bébipaprikát egy pillanatra forró, füstölő olajba mártunk, amíg a bőre megbarnul, a bőrét lekaparjuk, sózzuk, majd kevés szusiecettel a tálalásig szobahőmérsékleten tartjuk.
pak choi , vöröshagyma , zellerzöld , sertésköröm , szusiecet , fűszerpaprika , malacpofa , fokhagyma , kápia paprika , olívaolaj