Receptek

Trifle

Nábelek Zsófia receptje

2020. július 28.
  • 2-300 g piskóta
  • 500 g fekete áfonya vagy más bogyós gyümölcs
  • 500 g krémsajt
  • 500 g tejszín
  • 3 maréknyi amaretti keksz
  • 1 db lime
  • 1 ek porcukor
  • 1 ek kristálycukor
  • friss gyümölcsök a díszítéshez
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű

Teljesen érthető, ha kánikulában valaki nem kívánja az édességet, van, akinek elég egy szelet hideg dinnye vagy egy lédús őszibarack. Ha valaki mégis erre vágyna, mutatunk egy 

egyszerű, gyorsan elkészíthető desszertet, amelyhez különösebb kézügyesség sem kell. 

Kezdjük egy angol desszerttel, ami nem más, mint a trifle, és a tiramisùhoz hasonlóan a zuppa inglese (angol leves) egy variációja lehet. Réteges, gyorsan elkészíthető, télen-nyáron látványos dísze egy ünnepi asztalnak. Leginkább gyümölcsös változatban készül piskótával vagy babapiskótával rétegezve, amit előzőleg sherrybe, madeirába vagy más erősített borba mártanak. 


Erre jön egy főzött krém (cukrászkrém, citromcurd) vagy tejszínhab, így áll össze a desszert.


Gyerek- és nyárbarát verziója, ha nem használunk sok alkoholt,

inkább valamilyen gyümölcsszószba mártjuk a piskótákat, krémet pedig lehet saját ízlés szerint választani.


Az alábbi receptben az áfonya természetesen lecserélhető más gyümölcsre, krémsajt helyett használható egyszerűen tejszínhab vagy mascarpone, de citromkrém is – a fantáziánkra van bízva.


Nyáron pedig érdemes kihasználni, hogy a legfinomabb gyümölcsökben tobzódhatunk.


A lime héját lereszeljük, lefóliázva félretesszük. Az áfonyát egy evőkanál kristálycukorral és 1,5 dl vízzel 2-3 percig forraljuk és hagyjuk kihűlni. 


Amikor már langyos, hozzáadhatjuk a lime levét, de fontos, hogy az összeállításnál hideg legyen a szósz. A krémsajtot, a tejszínt, egy evőkanál porcukrot és a félretett lime-héjat először óvatosan kikeverjük, majd habverővel (robotgéppel is lehet) kihabosítjuk.



piskóta , áfonya , tejszín , lime , amaretti keksz , porcukor , bogyós gyümölcs