Szabolcs András-Szabolcs-Gyuris Éva receptje
2021. január 15.- 500 g kicsontozott csirkecomb
- 100 g sült hagyma
- 100 g durvára tört, sótlan földimogyoró
- 100 ml vietnámi asztali szósz
- friss chili, ízlés szerint olaj, só
A rizstésztasaláta
Hozzávalók:
- 500 g szárított rizstészta (mi pho tésztát használunk, ami lapos, de az eredeti recept bún tésztát követel,
ami henger alakú, mint a spagetti) - 1 fej saláta, leveleire szedve, megmosva
- 2 db sárgarépa, vékony csíkokra vágva
- 200 g mungóbabcsíra
- 2 szál újhagyma
- 1 cs thai bazsalikom
- 1 cs menta
Csirkemarinád
Hozzávalók:
- 3 cm gyömbér, apróra vágva
- 1 ek cukor
- 2 ek halszósz
Vietnami asztali szósz (kb. 8 dl)
Hozzávalók:
- 5 db citrom leve (kb. 250 ml)
- 20 ek halszósz (kb. 200 ml)
- 10 ek cukor
- 500 ml víz
- 10 db fokhagyma, vékonyan felszeletelve
- ízlés szerint friss chili felszeletelve
A húst vékony csíkokra vágjuk, összekeverjük a marinád alapanyagaival, és fél óráig pácoljuk.
A tésztát fél órára langyos vízbe áztatjuk.
Vizet forralunk, és 1,5-3 percig főzzük a tésztát, leszűrjük, majd hideg vízzel átöblítjük, alaposan lecsepegtetjük. (Az elkészítési idő fajtától függ, érdemes elolvasni a csomagoláson jelzett útmutatót.)
A salátaleveleket megmossuk, kis darabokra tépkedjük, rászedjük a tésztát, a sárgarépát, csírát, újhagymát és a zöld fűszereket.
Egy serpenyőt felhevítünk, és kevés olajon a húst 2-5 perc alatt készre sütjük. Rászedjük a saláta tetejére, nyakon öntjük az asztali szósszal, megszórjuk a sült hagymával és a mogyoróval. Ízlés szerint chilit is tehetünk rá.
A cukrot a citromlével és a halszósszal addig keverjük, míg fel nem oldódik. Felhígítjuk a vízzel, és beleáztatjuk a vékony fokhagymaszeleteket. Ha csípősen szeretjük, friss chilit is vághatunk bele. Hűtőben több hétig eláll, de nyugodtan felezhetjük is a mennyiséget.
csirkecomb , földimogyoró , vöröshagyma , chili , vietnámi asztali szósz , rizstészta , mungóbabcsíra , saláta , sárgarépa , újhagyma , thai bazsalikom , menta , gyömbér , halszósz , citrom