Korányi Gergő receptje
2021. január 22.Hozzávalók az előtésztához:
- 500 g liszt
- 25 g vaj
- 5 g só
- 50 g cukor
- 20 g élesztő
- 1 db tojás
- 250-275 g hideg tej
Hozzávalók a hajtogatáshoz:
- 200 g vaj
Hozzávalók a töltelékhez:
- 300 g cukor
- 100 g kakaó
ELKÉSZÍTÉSE:
1. A cukrot, az élesztőt, a lisztet, a vajat, a tojást és a sót összekeverjük. Beleöntjük a tejet, és egy sima, de lágy tésztát gyúrunk. A tésztából gömböt formálunk, és letakarva minimum 1 órát a hűtőszekrényben pihentetjük.
2. A tésztát kinyújtjuk, a közepére tesszük a 3 cm vastag téglalapra kinyújtott vajat, majd a tésztával becsomagoljuk.
A három hajtogatás után 1 cm vastagra nyújtjuk a tésztát, kissé bevizezzük és megszórjuk a kakaóval elkevert cukorral. Ügyeljünk rá, hogy a tészta szélénél 1 cm szabad felületet hagyjunk, amit utólag kicsit bevizezünk, és ezzel tapasztjuk össze a tekercs végét.
Feltekerjük és 100 grammos korongokat vágunk belőle. Szobahőmérsékleten letakarva 2-3 órát kelesztjük, majd 190 °C-on 15–18 percig sütjük.