Receptek

Görög joghurtos panna cotta ázsiai gyümölcssalátával

Andrási Beáta receptje

2020. július 26.

GÖRÖG JOGHURTOS PANNA COTTA
HOZZÁVALÓK:

  • 5 db lapzselatin
  • 480 g tejszín (35%-os)
  • 200 g Koronás Kristálycukor
  • 800 g görög joghurt

TÖRÖKMÉZ
HOZZÁVALÓK:

  • 300 g Koronás Kristálycukor
  • 120 g méz
  • 12 g szódabikarbóna
  • 1 db vaníliarúd

Ázsiai gyümölcssaláta
REDUKCIÓ HOZZÁVALÓK:

  • 200 g víz
  • 80 g méz
  • 2 db kafír lime levél
  • 1 db citromnád
  • 12 g friss gyömbér
  • 5 db thai bazsalikom
  • 100 g ananászlé
  • 10 g yuzulé
  • 1 db lime leve
  • 10 g Malibu
  • ananász, narancs, kivi, gránátalma

NARANCSTUILE
HOZZÁVALÓK:

  • 100 g narancslé
  • 40 g liszt/mandulaliszt
  • 120 g Koronás Porcukor
  • 100 g Koronás Kristálycukor
  • 120 g olvasztott vaj

TÁPIÓKA
HOZZÁVALÓK:

  • 50 g tápióka
  • 10 g Koronás Kristálycukor
  • 2 l víz
  • 120 g ázsiai gyümölcssaláta leve
ADAG: 1 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Közepesen nehéz
GÖRÖG JOGHURTOS PANNA COTTA
ELKÉSZÍTÉSE:

A zselatinlapokat beáztatjuk hideg vízbe. A tejszínt a cukorral felforraljuk, még forrón belekeverjük a zselatint,



átszűrjük, és hozzákeverjük a görög joghurthoz.



Fóliával kibélelünk egy magas falú edényt, és beleöntjük a panna cottát.

Lefóliázzuk a tetejét, hűtőbe tesszük (kb. 4 órára), amíg megdermed. Az edény mérete: 22×28 cm.

TÖRÖKMÉZ ELKÉSZÍTÉSE:
Szilikonos sütőpapírral kibélelünk egy magas peremű hőálló edényt. A cukrot, a mézet és a kikapart vaníliarúd belsejét feltesszük karamellizálni egy magas falú lábasban.



Amikor a karamell színe világos arany, akkor hozzáadjuk a szódabikarbónát. Gyorsan keverjük el benne, és vigyázzunk, mert a karamell felhabzik. Beleöntjük az edénybe, hűvös, páramentes helyre tesszük kihűlni. Kihűlés után tetszés szerint törhetjük.



Ázsiai gyümölcssaláta

REDUKCIÓ ELKÉSZÍTÉSE:
Az alapanyagokat a gyümölcsök, a gyümölcslevek és a Malibu kivételével összeforraljuk, átszűrjük és lehűtjük. Amikor kihűlt, összekeverjük az ananászlével, a yuzulével, a lime levével és a Malibuval. A gyümölcsöket apróra felkockázzuk.

NARANCSTUILE ELKÉSZÍTÉSE:
Egy tálban mindent összekeverünk, és szilikonos sütőpapírral kibélelt lemezre/tepsire 7 cm-s átmérőjű köröket kenünk ki.



160 °C-on 7-8 percig sütjük. Amikor kihűlt, egy kés segítségével le tudjuk szedni a sütőpapírról.



TÁPIÓKA ELKÉSZÍTÉSE:
A vizet a cukorral felforraljuk, beleöntjük a tápiókát, és folyamatos keverés mellett megfőzzük.

Akkor jó, amikor a tápióka áttetsző lesz, csak a közepén marad egy kis fehér pötty.

Leszűrjük, és hideg vízzel átmossuk. Hozzákeverjük a gyümölcslét, és elrakjuk a hűtőbe, amíg a gyöngyök megszívják magukat a gyümölcslével.

ÖSSZEÁLLÍTÁSA:
A felkockázott gyümölcsöket összekeverjük az ázsiai gyümölcslével,



és az üvegtálka aljára rakunk belőle. A panna cottát egy kerek kiszúróval kiszúrjuk.

A kisütött tuile-t belehelyezzük a tálka közepére, és rátesszük a kiszúrt panna cottát, óvatosan, hogy a tuile el ne törjön. A panna cotta tetejét mentalevéllel, törökmézzel, tápiókagyöngyökkel



és 3 szem gránátalmával díszítjük.






ANDRÁSI BEÁTA
Ismét egy Mihályi-tanítványt mutatunk be olvasóinknak.
Andrási Beáta közgazdaságot tanult, de izgalmasabb és kreatívabb munkára vágyott, így a Gundel szakiskola cukrász szakán találta magát.
Ezt követően tíz hónapot töltött a modern magyar cukrászművészet legismertebb műhelyében, Vácott, ahol megismerte a francia cukrászat alapjait.
Szorgalmat, az alapanyagok tiszteletét és elhivatottságot tanult Mihályi Lászlótól.
A váci műhely biztos belépő szinte bárhová, Beáta a Buddha-Barba került cukrászinasnak, két éve pedig átvette az étterem cukrászatának irányítását.
Kihívásnak tartja a francia cukrászművészet és a keleties ízvilág összehangolását.
Szívesen használ ázsiai fűszereket, gyömbért, fahéjat, citromnádat, kasfir lime leveleket.
A magazin olvasói elleshetik tőle a tökéletes törökméz és egy keleti gyümölcssaláta elkészítésének módját, amelyek joghurtos panna cotta kísérőjeként kerülnek a tányérra.

lapzselatin , tejszín , görög joghurt , méz , szódabikarbóna , vaníliarúd , kafír lime levél , gyömbér , citromnád , bazsalikom , ananászlé , lime leve , yuzulé , ananász , narancs , gránátalma , kivi , Malibu , mandulaliszt , vaj , tápióka , ázsiai gyümölcssaláta