Zirig Árpád receptje
2022. május 2.- 250 g pisztricgomba
- 1 fej lilahagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 ek reszelt gyömbér
- 50 g kéksajt
- kakukkfű
- só
- bors
- 1 kk balzsamecet
- 4 szelet kenyér
A kellemesebbé váló időjárás egyik csalhatatlan jele a pisztricgombák megjelenése. Jól felismerhető, remek állagú, gyakran még városi területeken is gyűjthető – az íze első osztályú, érdemes kipróbálni.
Kedveli a legyengült diófákat vagy azok rönkjét; mivel nekrotróf parazita, termőtestjeit ne a talajon keressük, hanem a fák törzsén. Fiatalon ehető, ám később szívóssá válik – mérete akár negyven centi is lehet, de olyankor már nem való a konyhába, sem az állaga, sem az íze nem megfelelő az idős példányoknak.
A gyönyörű mintázatot sokan a baglyok tollához hasonítják, innen a népi elnevezés is: bagolygomba. A szokásos pörköltnek, levesnek és ragunak is megfelelő, sőt, savanyítva is átlagon felüli. Ha csak néhány termőtestet találunk, érdemes valami kisebb volumenű, egyszerű és gyors fogásban gondolkodni: mai receptünk pont ilyen.
Az édesebb lilehagymát – lehetőség szerint a kiskanizsai tájfajtát – félfőre vágjuk, olívaolajon só nélkül közepes lángon öt perc alatt megfonnyasztjuk. Félidőben friss, reszelt gyömbért adunk hozzá és figyelve, hogy ne égjen le, át-átkeverjük. Ha a hagymás alap megfelelő állagú, emeljünk a hőfokon. A felcsíkozott gombát rádobjuk, megsózzuk, borssal, kakukkfűvel és szójaszósszal ízesítjük, majd két gerezd fokhagymát adva hozzá, fedő nélkül, kevergetve öt perc alatt készre sütjük. Mielőtt levennénk a tűzről, ízlés szerint jó minőségű balzsamecetet adunk hozzá, átmozgatjuk, majd a pirított kenyérre szedjük. Mielőtt a másik szelettel lefednénk, tegyünk rá nem túl érett kéksajtot.
gomba , pisztricgomba , kéksajt , pirítós