Nábelek Zsófia receptje
2020. június 30.- 8 db alma
- 250 g cukor
- 2 dl szamorodni
- 1 db citrom leve és héja
AZ ALMALEVESNEK létezik sós és édes változata is, előbbit ízesíthetjük zellerrel, karalábéval, csicsókával. A fenti édes változat gyorsan, könnyen elkészíthető, az ízesítést pedig variálhatjuk citrusokkal, meleg fűszerekkel (vanília, fahéj, tonkabab, szegfűszeg), dúsíthatjuk kevés vajjal, tejszínnel, sőt, a cukrot karamellizálhatjuk is, mielőtt beletesszük az almákat.
tehetünk hozzá levesbetétnek vajon pirított zsemlekockákat, ahogy az Ínyesmester szakácskönyvében is szerepel, és készíthetjük birsalmából is, úgy savanykásabb lesz. Hidegen, másnap a legjobb, amikor a fűszerek is kellően átjárják a levest.
Elkészítése:
Az almákat meghámozzuk, kivágjuk a magházakat. Hat almát vékonyan felszeletelünk, a cukorral, a fahéjjal, a citrom levével és héjával, valamint a szamorodnival pépesre főzzük, leturmixoljuk. A maradék almát felkockázzuk, hozzáadjuk a forró almapéphez, felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, és 10 percig alacsony lángon főzzük. Jéghidegen fogyasztjuk. Ízesíthetjük vaníliával és kevés fahéjjal is.
alma , szamorodni , citrom