Horváth Gábor receptje
2021. június 2.Sült pisztráng
Hozzávalók:
- 2 db kb. 30 dkg-os pisztráng filézve
- só, kevéske olaj a sütéshez
Köret
Hozzávalók:
- 6 dkg bulgur
- 1 db újhagyma
- só, kevés vaj
- 1 ek fenyőmag pirítva
A céklákhoz:
1) 1 db közepes cékla hámozva, amelyből 8 db vékony szeletet vágunk, a többit gyümölcsprésen kipréseljük. A kipréselt levet a céklaszeletek főzéséhez fogjuk felhasználni.
2) A céklajus-höz: a présben visszamaradt céklapüré
3) 2 db bébicékla héjában só a főzéséhez
olaj a pirításához kevéske friss citromlé
Hollandi mártás
Hozzávalók:
- 2 db tojássárgája
- 2 ek víz
- 10 dkg vaj
- só, friss citrom leve
Aszalt paradicsom
Hozzávalók:
- 4 db közepes paradicsom
- só, bors
- olívaolaj
Díszítés
Hozzávalók:
- sarkantyúkalevél és -virág
- a fenti céklajus
Sarkantyúkaolaj
Hozzávalók:
- 2 dkg sarkantyúkalevél
- 5 dkg étolaj
Az aszalt paradicsomhoz leforrázzuk a zöldséget. Meghámozzuk, negyedeljük, a magos részt kivágjuk, a paradicsom húsát pedig sütőpapírral bélelt tálcára tesszük, sóval, borssal és olajjal ízesítjük, majd 70 °C-os sütőben kissé megaszaljuk.
Habüstben vízgőz felett sűrű krémmé keverjük a tojássárgáját a vízzel és a citromlével, sózzuk, majd belekeverjük a langyos tisztított vajat. Hűtjük, és további felhasználásig hűtőben tartjuk.
A vékony céklaszeleteket pogácsaszaggatóval karikára formázzuk, majd roppanósra főzzük a céklalében. A céklapürét annyi víz hozzáadásával, amennyi elfedi, kb. 20 percig főzzük, majd leszűrjük.
A leszűrt levet visszatesszük a tűzre, és sűrű sziruppá forraljuk. Ha kész, tálalásig félretesszük.
A bébicéklákat sós vízben megfőzzük, hámozzuk, félbevágjuk, hűtjük, majd hűtőbe tesszük.
A körethez kevés vajon megpároljuk a karikákra vágott újhagymát, rátesszük a bulgurt, folyamatosan kevergetve alaposan átmelegítjük, majd vízzel felengedve roppanósra pároljuk. Tálalásig félretesszük.
A kihűlt céklaszeletekre annyi krém állagú hideg hollandi mártást teszünk, hogy össze tudjuk zárni a céklaszeleteket.
A sütés végén mellétesszük a bébicéklákat, kissé átmelegítjük, ha szükséges, sózzuk, és egy kevés citromlével ízesítjük.
pisztráng , bulgur , újhagyma , vaj , fenyőmag , cékla , tojás , citrom , paradicsom , olívaolaj , sarkantyúkalevél