Receptek

Őzcarpaccio marinált cseresznyével

Győrffy Árpád receptje

2021. július 19.

Carpaccio
Hozzávalók:

  • 500 g őzgerinc tisztítva
  • 20 g céklapor

Meggyzselé
Hozzávalók:

  • 100 g meggypüré
  • 50 ml víz
  • 50 ml meggyecet
  • 3 g agar-agar

Marinált cseresznye
Hozzávalók:

  • 100 g cseresznye
  • 10 g kristálycukor
  • 1 db csillagánizs
  • 30 ml fenyőecet
  • 50 ml víz

Tálalás:
Hozzávalók:

  • „mustárkaviár”
  • mézvirág, turbolyalevél, sarkantyúlevél
  • extraszűz olívaolaj
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Időigényes

Carpaccio elkészítése:
Az őzgerincet egyforma, 6 cm hosszú darabokra vágjuk. Sózzuk, majd beleforgatjuk a céklaporba, és szorosan egymás mellé helyezzük egy 15 cm átmérőjű fém tortakarikába, amit előzőleg kibéleltünk frissen tartó fóliával. Miután a forma megtelt, vákuumzacskóba helyezzük úgy, hogy biztosítsuk a húsok közötti légmentes teret.

24 órára hűtőbe tesszük.


Ezt követően kifagyasztjuk, és szeletelőgéppel vékonyra (2 mm) szeleteljük.

Meggyzselé elkészítése:
A hozzávalókat összekeverjük, felforraljuk, majd kihűtjük. Amikor kidermedt, botmixerrel simára turmixoljuk és szűrőn átpasszírozzuk. Felhasználásig hűtőben tartjuk.

Marinált cseresznye elkészítése:
A vizet, a fenyőecetet, a cukrot és a csillagánizst egyszer felforraljuk, kihűtjük, majd beleáztatjuk a kimagozott cseresznyét legalább két órára.

Tálalás:
A carpaccióra tálaljuk a marinált cseresznyéket, a mustárkaviárt és a friss zöldeket. Olívaolajjal átfényezzük a carpacciót, és kevés sóvirágot szórunk rá.



őzgerinc , céklapor , meggypüré , agar-agar , meggyecet , cseresznye , csillagánizs , fenyőecet , olívaolaj , sarkantyúlevél , turbolyalevél , mézvirág , mustrárkaviár