Auguszt Olga receptje
2021. június 9.TÖLTELÉK
HOZZÁVALÓK:
- 1 kg hámozott mandula
- 80 dkg kristálycukor
- 5 dkg vaníliás cukor
- 1 dl maraskino likőr
- 6 db tojás
- 2 db citrom reszelt héja + a leve
- 2 db narancs reszelt héja + a leve
TÉSZTA
HOZZÁVALÓK:
- 50 dkg liszt
- 4 db tojás
- 12 dkg cukor
- 15 dkg vaj
- 1 ek maraskino likőr
- 1/2 dl víz
- csipetnyi só
TÖLTELÉK ELKÉSZÍTÉSE:
Először leforrázzuk a mandulákat, majd eltávolítjuk a héját. Alaposan kiszárítjuk.
Ledaráljuk a 2/3-át durvára, az 1/3-át finomra. Lereszeljük a citromok és a narancsok héját. Hozzáadjuk a cukrot, tojást, a lereszelt héjakat és a gyümölcsök levét, a likőrt. Összekeverjük a tölteléket. Állni hagyjuk, amíg a tészta elkészül.
TÉSZTA ELKÉSZÍTÉSE:
Összegyúrjuk az alapanyagokat, majd a tésztát, hagyjuk 1 órát pihenni.
Ha lehűlt a tészta, akkor vékonyra nyújtjuk. Gyorsan kell dolgozni, mert hamar megpuhul a melegben a vaj miatt. Egy papírból csigavonalat vágunk, így könnyebb lesz a tésztát is kivágni csigaformára, majd a maradék tésztából 3 cm széles csíkokat vágunk.
A tölteléket 2 cm magasságban rákenjük a csiga formájú alapra, úgy, hogy a tészta két oldalán 1-1 cm-t szabadon hagyunk.
A csíkokat a töltelék oldalára csipkésen rányomkodjuk.
A torta tetejét villával elegyengetjük, és néhány mandulával díszítjük. 160 °C-on 20 percig sütjük.
A kész tortát meghintjük porcukorral.
Több napig eláll.
mandula , tojás , citrom , narancs , maraskino likőr , liszt , vaj , vaníliás cukor