Gálicz István receptje
2022. január 30.- 8 db egész garnéla a hátán felvágva, kibelezve
- 500 g kék kagyló átválogatva, letisztítva
- 500 g vongole (vénuszkagyló) átválogatva
- 400 g farkassügérfilé 8 darabra vágva
- 2 gerezd fokhagyma finomra vágva
- 0,3 dl szőlőmagolaj
- 1 dl fehérbor
- 1 csipet sáfrány
- fehér bors
- 2-3 dl halalaplé (opcionális)
- 1-2 dl tejszín
- só
- 1 kis csokor snidling apróra vágva
- 1 kis csokor koriander
Nagy átmérőjű gyorsforralóban felhevítjük az olajat, kicsit megpirítjuk benne a fokhagymát. Hozzáadjuk a rákokat, majd miután kipirosodtak, a kagylókat és a fehérbort is. Miután a kagylók kiengedték a levüket, kiegészítjük az alaplével (vagy vízzel) és ízesítjük sáfránnyal, fehér borssal, sóval.
Belehelyezzük a halfiléket majd lassú tűzön, kevergetés nélkül készre pároljuk (5-10 perc).
Tálaláskor először helyezzük meleg tányérokra a halfiléket, majd a levest melegítsük össze a tejszínnel.
Szedjük a halra a kagylókat és a rákokat, öntsük rá a levet, és ízlés szerint szórjuk meg snidlinggel és friss korianderrel.
kék kagyló , garnéla , fokhagyma , szőlőmagolaj , vénuszkagyló , fehérbor , sáfrány , halalaplé , farkassügérfilé , tejszín , snidling , koriander