Receptek

Sóban párolt tengeri süllő blansírozott zöldségekkel, kapros vajjal

Segal Viktor receptje

2022. március 16.
  • 4 db kisebb méretű tengeri süllő (branzino) egészben, megtisztítva
  • 4 db tojásfehérje
  • 2 kg durva, nagy szemű tengeri só
  • 8 szál zsályalevél

A KÖRET HOZZÁVALÓK:

  • 2 ek vaj
  • 2 ek apróra vágott friss kapor
  • 10 dkg zöldbab
  • 1 db közepes méretű karalábé
  • 12 db bébirépa, zöldjével
  • só, bors
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Közepesen nehéz

Bármilyen tengeri halat lehet sókéregben párolni.
A lényeg, hogy egészben, pikkelyestől, bőröstől pároljuk, így a bőr alatt lévő zsiradék a lassú párolás alatt szaftosabbá teszi a halat. A sütési idő a hal méretétől és fajtájától függően változhat.

Csak friss hallal dolgozzunk. A friss halnak csillog a szeme, mély vörös a kopoltyúja, a bőre csillogó és feszes. A friss halnak soha nincs kellemetlen illata.


Sóban párolt tengeri süllő elkészítése:

Lazán felverünk 1-2 tojásfehérjét és összekeverjük 1 kg durva, nagy szemű tengeri sóval.


A fűszerrel ízesített halat egyenletesen, kb. fél cm vastagon bevonjuk a fehérjével elkevert sóval.


Előmelegített forró sütőben 30-35 perc alatt készre pároljuk.


A sókérget összetörjük, és a puhára párolódott halat már tálalhatjuk is.



A zöldségeket forrásban lévő vízben blansírozzuk:
a répát és a karalábét kb. 2 percig, a zöldbabot 1 percig.  A zöldségeket jeges vízben azonnal lehűtjük, hogy roppanós állaguk és színük megmaradjon.
A kaprot a serpenyőben felolvasztott vajban kis lángon 2-3 percig megfuttatjuk. Ezalatt a vaj átveszi a kapor ízét. Ezután hozzáadjuk a zöldségeket, sózzuk, borsozzuk és óvatosan kevergetve néhány perc alatt átmelegítjük.

TÁLALÁS:
Óvatosan törjük fel a halat borító sókérget, vegyük ki a halat és a zsályaleveleket, majd zöldségekkel tálaljuk. A kapros vajjal a halat is meglocsolhatjuk. Tálalhatjuk egészben vagy filézve is.


tengeri süllő , tojás , tengeri só , zsályalevél , zöldbab , vaj , kapor , karalábé , bébirépa