Spanjevic Igor receptje
2025. november 26.- kovászos uborka
- paradicsom
- mustár
- majonéz
- ketchup
- hagymalekvár (igény
- szerint)
- jégsaláta
A zsemléhez:
- 3,5 dl víz
- 1 tk cukor
- 1 tk só
- 40 g olívaolaj
- 500 g liszt
- 25 g kovász
- 50 g dió
- szezámmag
- 1 tojás a kenéshez
A húspogácsához:
- 500 g darált pulykahús (felsőcomb)
- 1 db tojás
- 30 g kenyérmorzsa
- 2 ek kapribogyó,
- apróra vágva
- friss rozmaring
- kakukkfű
- 2 ek mustár
- fokhagyma, apróra
- vágva
- cheddar sajt
Az összes hozzávalót tegyük a kenyérsütő gépbe (víz, cukor, só, olívaolaj, liszt, dió, kovász), és ha kovásszal dolgozunk, hagyjuk 12 órát kelni. A megkelt tésztát lisztezett felületre borítva és egyenlő részre osztva formázzunk belőle 20 db zsemlét. A zsemléket sütőpapírral bélelt tepsire téve újra hagyjuk duplájára kelni, majd kenjük meg felvert tojással, szórjuk meg szezámmaggal, és 210 fokon süssük kb. 40 percig.
Húspogácsa elkészítése:
A darált pulykahúst sóval, borssal, apróra vágott friss fűszerekkel ízesítjük, összekeverjük a tojással, kapribogyóval, mustárral, fokhagymával és kenyérmorzsával, majd húspogácsákat formázunk belőle. Magas hőfokon, oldalanként 3 percig sütjük, megfordítás után ráolvasztjuk a cheddar sajtot.
Összeállítás:
A zsemle alját megkenjük szósszal (majonéz, mustár, ketchup, hagymalekvár), erre tesszük először a jégsalátát, majd a húspogácsát, paradicsomszeletet, karamellizált hagymát és csemegeuborkát, végül a zsemle tetejét szintén megkenjük a szósszal.
![]()
A karácsonyi pulykás menü támogatója a Gallicoop.




