Receptek

Verhetetlen pulykaburger

Spanjevic Igor receptje

2025. november 26.
  • kovászos uborka
  • paradicsom
  • mustár
  • majonéz
  • ketchup
  • hagymalekvár (igény
  • szerint)
  • jégsaláta


A zsemléhez:


  • 3,5 dl víz
  • 1 tk cukor
  • 1 tk só
  • 40 g olívaolaj
  • 500 g liszt
  • 25 g kovász
  • 50 g dió
  • szezámmag
  • 1 tojás a kenéshez


A húspogácsához:


  • 500 g darált pulykahús (felsőcomb)
  • 1 db tojás
  • 30 g kenyérmorzsa
  • 2 ek kapribogyó,
  • apróra vágva
  • friss rozmaring
  • kakukkfű
  • 2 ek mustár
  • fokhagyma, apróra
  • vágva
  • cheddar sajt

ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű

Az összes hozzávalót tegyük a kenyérsütő gépbe (víz, cukor, só, olívaolaj, liszt, dió, kovász), és ha kovásszal dolgozunk, hagyjuk 12 órát kelni. A megkelt tésztát lisztezett felületre borítva és egyenlő részre osztva formázzunk belőle 20 db zsemlét. A zsemléket sütőpapírral bélelt tepsire téve újra hagyjuk duplájára kelni, majd kenjük meg felvert tojással, szórjuk meg szezámmaggal, és 210 fokon süssük kb. 40 percig.


Húspogácsa elkészítése:


A darált pulykahúst sóval, borssal, apróra vágott friss fűszerekkel ízesítjük, összekeverjük a tojással, kapribogyóval, mustárral, fokhagymával és kenyérmorzsával, majd húspogácsákat formázunk belőle. Magas hőfokon, oldalanként 3 percig sütjük, megfordítás után ráolvasztjuk a cheddar sajtot.


Összeállítás:


A zsemle alját megkenjük szósszal (majonéz, mustár, ketchup, hagymalekvár), erre tesszük először a jégsalátát, majd a húspogácsát, paradicsomszeletet, karamellizált hagymát és csemegeuborkát, végül a zsemle tetejét szintén megkenjük a szósszal.



A karácsonyi pulykás menü támogatója a Gallicoop.