Szöveg: Madary Orsolya - Fotók: Greskovits András
2021. október 7.Jó hírünk van az Oktoberfest-rajongóknak, akik idén a járvány miatt kénytelenek voltak lemondani az utazásról. A 16. kerületben van egy étterem, vagyis inkább fogadó, ahol októberben kétnapos sörfesztivált rendeznek, a müncheni sörünnep mintájára.
Pest kertvárosában, a XVI. kerület egy kis utcájában bújik meg a Kis Tirol étterem, amelyről már az első látásra egy alpesi hütte jut eszünkbe. Nem véletlenül.
Az étterem és panzió a tiroli hangulatot annak köszönheti, hogy a család régóta a sízés megszállottja,
és Fáncsi László, a családfő egy olyan régi vágású asztalosmester, aki mindent el tud készíteni fából. Minden ausztriai útjáról tervekkel tér haza, így készültek az asztalok, a székek, a bárpult vagy a kávézó bútorai. Tanulmányútnak hívják ezeket az utazásokat, ahonnan recepteket és más ötleteket is hoznak magukkal.
A Kis Tirol igazi családi vállalkozás, ahol mindenki megtalálta a neki való szerepet. Fáncsi Zsuzsa a háziasszony, a nagyobbik fiú, László a konyháért és az alapanyagokért felel, Dániel pedig a marketinget viszi. Ma már több mint húszan dolgoznak az étteremben, sőt a járvány alatt sem álltak le, akkor épült meg a kávézó, ami mára a környék kedvelt üzleti reggelizője lett.
Zsuzsa nagymamája egyébként osztrák volt, így már otthon is részben osztrák konyhát vittek.
A bécsi tányérhúst a mai napig úgy készítik, mint régen,
hagymaszósszal, a húst és a zöldségeket külön tálalva. Az étlap nagy része az osztrák konyha fogásait kínálja, Käsespätzle, Tiroler Gröstl, Kaiserschmarrn, gőzgombóc.
A nagyamama receptjét használják az étteremben a híres osztrák sajtkrémhez, az obazdához is, de a gombócot és az almás rétest is hagyományosan készítik.
Nagy gondot fordítanak az alapanyagokra, a család minden tagja részt vesz a beszerzésben. Zsuzsa naponta jár piacra, a Sashalmi és Bosnyák téri piac kistermelőitől veszi a zöldségeket, a húsok, a mangalicakaraj, a sonka a Kövér tanyáról érkezik, csírát Csepelről hoznak, a kenyeret az à table pékség szállítja. Sörből a Paulanerre esküsznek, hiszen a müncheni cégnek évszázados hagyományai vannak a sörfőzés területén.
A Kis Tirolban hetente öt hordó sör fogy,
csak magyar borokat tartanak, a ház bora Jekl Flóra pincéjéből érkezik.
Az étteremben többféle rendezvényt tartanak, van tavasznyitó sramliest, vannak grillestek, de a törzsközönség egész évben októberre vár, amikor megrendezik az Oktoberfest magyar változatát. Héttagú sramlizenekar húzza két napon át, literes kancsóban szolgálják fel a Paulanert, külön étlapot készítenek, de a legtöbb persze a ropogós csülökből fogy. A vendégek egy része beöltözik Dirndlbe (bajor népviselet), és az asztalon táncolás sem ritka.
Ha már nem mehetünk Münchenbe, október 8–9-én, a Kis Tirolban biztosan átélhetjük a sörünnepet.
2020-ban és 2021-ben is elmaradt a járvány miatt a világ legnagyobb népünnepe, az Oktoberfest. Érdekesség, hogy a minden évben milliókat vonzó müncheni sörünnep eredetileg egy lóverseny volt, amelyet a bajor királyi esküvő tiszteletére rendeztek 1810-ben, s amelyre minden müncheni polgárt meghívtak. Az eseménynek akkora sikere volt, hogy a városlakók a következő évben is követelték az ünnepséget, a bajor királyi udvar pedig úgy döntött, hogy a lovasversenyt a következő évben megismétlik. Így indult útjára az Oktoberfest.
1880-tól engedélyezte a városvezetés a sör árusítását, és 1881-ben nyitott ki az első sültcsirke-árus. Már 1910-ben arról írtak, hogy 12 ezer hektoliter sör fogyott Münchenben, a sörsátorban 12 ezer ember fért el. 1950-ben a főpolgármester, Thomas Wimmer az azóta hagyománnyá vált mozzanattal nyitotta meg a fesztivált: egy csapra vert söröshordó csapját kalapáccsal leütötte.
Az ezt követő évtizedekben vált az Oktoberfest a világ legnagyobb népünnepélyévé. A lovasversenyt a háború után – a 150. fesztivált kivéve (1960) – már nem rendezték meg. 1980. szeptember 26. tragikus dátum az Oktoberfest történelmében: a fesztivál főbejáratánál bomba robbant. A merényletnek 13 halálos áldozata volt, és több mint 200 sebesültje.
Az Oktoberfest ma már évente több mint 6 millió látogatót vonz.
TIROLER GRÖSTL (4 fő részére)
Hozzávalók:
- 1 kg sertéslapocka
- 2 közepes fej vöröshagyma
- 50 dkg füstölt kolbász
- só, bors ízlés szerint
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 kg burgonya
- 4 db tojás
Elkészítése:
A lapockát egészben hagyjuk, sóval, borssal, fokhagymával ízesítjük, majd sütőben gondosan letakarva 150 °C-on kb. 1,5 órát sütjük. Amikor elkészült, hagyjuk kihűlni. 1×1 cm-es kockákra vágjuk, és ugyanezt tesszük a füstölt kolbásszal is. Közben a burgonyát sós vízben, héjában előfőzzük, és kisujjnyi vastag szeletekre vágjuk. A hagymát nagyobb kockákra vágjuk. Ezután a felvágott lapockát, a füstölt kolbászt és a hagymát egy serpenyőbe tesszük és elkezdjük lepirítani. Amikor már félig lepirult, hozzáadjuk a felszeletelt burgonyát. Sózzuk, borsozzuk saját ízlésünk szerint, majd hozzáadjuk az áttört fokhagymát és készre pirítjuk. A tojásokból tükörtojást készítünk, és minden adagra helyezünk egy-egy tojást. Apróra vágott snidlinggel tálaljuk.
OBAZDA (4 fő részére)
Hozzávalók:
- 25 dkg natúr krémsajt
- 2 db camembert sajt
- 1 csipet őrölt csemege pirospaprika
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 1 csipet őrölt kömény
- só, bors ízlés szerint
- 1/2 dl sör
Elkészítése:
A camembert-t nagyobb, a hagymát apró kockákra vágjuk. Az összes alapanyagot egy keverőtálba tesszük, majd egy konyhai keverőgéppel alapfokozaton készre keverjük. A legjobb, ha egy éjszakára hűtőbe tesszük.
DÉL-TIROLI SPENÓTOS GOMBÓC (4 főre)
Hozzávalók:
- 2 közepes fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 10 dkg vaj
- 30 dkg leveles spenót
- 4 db tojás
- 80 ml tej
- 4 ek bergkäse (hegyi sajt) reszelve
- 6 ek liszt
- 25 dkg szikkasztott kenyérkocka
- só, bors, szerecsendió ízlés szerint
Elkészítése:
A finomra vágott vöröshagymát vajon lepirítjuk. Ha kész, ráhelyezzük az apróra zúzott fokhagymát. Ehhez az alaphoz adjuk hozzá az összevágott leveles spenótot, és készre pároljuk. Amikor elkészült, hűtőben kihűtjük. Amíg a spenót hűl, addig a kenyérkockát alaposan összekeverjük a tojással, tejjel, liszttel. Sózzuk, borsozzuk, szerecsendiót adunk hozzá ízlés szerint. Hozzáadjuk a kihűlt hagymás spenótot, amit jól átkeverünk és hagyjuk pihenni 20 percet. A masszából gombócokat formálunk és forrásban levő sós vízben 10 percig főzzük. Amikor a gombócok elkészültek, kivesszük a vízből, majd egy serpenyőben vajon megpirítjuk. Reszelt bergkäsével tálaljuk.
KAISER SMARNI (4 fő részére)
Hozzávalók:
- 60 dkg liszt
- 5 db tojás
- 10 dkg cukor
- 1 db citrom reszelt héja
- 5 dl tej
- 10 dkg vaj
Elkészítése:
A lisztet, a tojást, a cukrot a tejjel konyhai keverőgéppel sűrű palacsintatészta-állagúra keverjük.
A tésztát hagyjuk 10 percet pihenni, majd olvasztott vajra egy serpenyőbe öntjük ujjnyi vastagon.
A tészta mindkét oldalát aranybarnára pirítjuk, végül nagyobb darabokra tépkedjük. Ízlés szerint alma- vagy baracklekvárral tálaljuk, porcukorral meghintjük.