Tesztek

Szöveg és kép: Zirig Árpád

2022. április 2.

A kávét is nagyon édesen ittam, úgy szerettem, ha a nádcukor szinte szirupossá teszi a feketémet. Aztán eljött egy pillanat, amikor ez véget ért: radikálisan lecsökkentettem az édesség mennyiségét az életemben.

Néhány éve egy enyhe, kettes típusú diabéteszt állapított meg az orvosom – mondta, használjak inkább édesítőszert. De még jobb, tette hozzá, ha inkább megpróbálnék fejben leszokni az édes dolgokról. Szeretem a nehezebb, hosszabb és rögösebb utakat választani, így megfogadtam a tanácsát.

A mindenféle mesterséges édesítőszerek kimaradtak az életemből,

a kávét inkább több tejjel iszom, és ha munka közben felszívom magam, nem nyugtatom a lelkemet terápiás céllal egy tábla csokival.

Persze, van, hogy egy-két kocka bűnözésből becsúszik, de tényleg töredékét fogyasztom a 4-5 évvel ezelőtti mennyiségnek. Nekem jó így, igyekszem sokkal többet mozogni, az édesítőszereket pedig inkább az egész kategóriával együtt kihagyom. A helyzet az, hogy

számomra kifejezetten könnyű a lemondás, mert sosem kedveltem azokat a mellékízeket,

a nyelvtövet csavargató aromákat, amelyeket az eritrit vagy a stelvia okoz.

Kíváncsi voltam viszont, milyen lehet a cukormentes Túró Rudi meg a Milli Krémtúró, így ezek kóstolását örömmel vállaltam be. A Pöttyösben stevia, eritrit és maltitol dolgozik a répacukor helyett – elsőre nem feltűnő, a csoki jól roppan, a töltelék állaga a megszokott, bár nem tagadom, az eredeti orosz édesség harapásélménye és fanyarsága nekem nem csak ebből, hanem az összes verzióból hiányzik.

A krémtúró hozzáadott cukor nélküli változata steviával és eritrittel készül. Vaníliás, de én örülnék egy kicsit markánsabb koncepciónak, de nem rossz. A citromhéj ebből is elképesztően hiányzik, de ezen lehet házilag is segíteni.

Mindkét cukormentes desszert korrektül megcsinált élelmiszeripari termék, de azoknak, akik nincsenek hozzászokva a mesterséges édesítőszerekhez, talán zavaró lehet az utóíz, ami hosszú percekig megmaradt a szájüreg sarkában, a nyelvtőnél. Ez a kategória ilyen, nem hibaként rovom fel, csak nekem szokatlan, de nem is akarok hozzászokni.

A gyerekeknek viszont nincs gondja vele, örömmel rájárnak a hűtőben, amíg el nem fogy. A magam kedvéért nem vennék ilyet, de azok, akik familiárisak az eritrittel vagy a steviával, és diétájuk ilyenekkel dobnák fel, örülni fognak a két márka cukormentes desszertjének.

Kapcsolódó cikkek