Salamon Csaba
2020. június 16.teszt , lekvár , sárgabaracklekvár , PGA , Pannon Gasztronómiai Akadémia
Palacsinta, daramorzsa, darás tészta, zserbó, Sacher – aromás, élénk színű, édes-savanykás sárgabaracklekvár nélkül szinte elképzelhetetlenek. A Magyar Konyha magazin és a Pannon Gasztronómiai Akadémia tesztjén ezúttal a hétköznapi „ebédtészták” és az ünnepi sütemények egyaránt fontos alapanyaga került a zsűri elé.
Talán nem túlzás kijelenteni, a magyar konyhában a gyümölcslekvároknak különleges szerep jut. A hagyományos paraszti étrendben a hosszú órákon keresztül sűrűre főzött lekvárok – elsősorban a szilvalekvár – alapvető élelmiszerek voltak, a velük készült derelye, bukta többet jelentettek egyszerű desszertnél. Míg a szilvalekvár ma is úgy jó, ahogy régen is csinálták, a sárgabaracklekvárt ma már inkább úgy szeretjük, ha a gyümölcs friss, intenzív aromáját, élénk narancsszínét, a nyár ízét megőrzi számunkra, de a konyhatechnikai szempontoknak is megfelel:
A sárga- avagy kajszibarack Magyarországon sokfelé, napsütötte dombvidékeinken ráadásul nagyon jó minőségben terem, s mivel a magvaváló gyümölcsöt könnyű feldolgozni, nem csoda, hogy a házi befőzéseknél ma is gyakori alapanyag. A baracklekvárhoz nem kell üst, az éves szükséglet akár egy lakótelepi konyhán is megfőzhető, ezért valószínűleg nem találnánk olyan hazafit, aki nem kóstolt még házi baracklekvárt. Ugyanakkor, ha boltban szeretnénk baracklekvárt vásárolni, egyáltalán nem egyszerű a helyzetünk.
A konzervgyárakból kikerülő termékek általában színűket, állagukat, ízüket tekintve sem hasonlítanak a házi lekvárra, sokszor még a gyümölcs ízét is nehéz felfedezni bennük. Túl édesek, a sűrűséget is inkább pektin hozzáadásával, mintsem sok gyümölccsel érik el (baracktartalmuk elvétve emelkedik 60% fölé). Tesztünkben ismét a prémiumkategóriát céloztuk:
de a boltokban kapható legjobb konzervipari termékek is a zsűri asztalára kerültek.
A házi lekvárok jellemzően 80% körüli baracktartalommal készülnek, a tesztelt termékeknél minimum 60%-ot határoztunk meg. Ez alól egyszer, egy 50% barackot tartalmazó biotermék esetében tettünk kivételt.
EREDMÉNY
Az első helyen egy biotermék, a baktalórántházai Quali-T cég lekvárja végzett, amelyet egy egészséges termékekre szakosodott áruházban vásároltunk. Ez a lekvár jelentette a zsűri számára az „igazi” baracklekvárt – a szemre is tetszetős, darabos, narancsszínű, harmonikus, igazi kajsziízű lekvárba bármikor belekanalazna az ember.
A második helyre is egy kisüzem, a Kaldeneker Lekvárosház terméke került. Itt is lehetett érezni, hogy hagyományos módon, érett gyümölcsből készült lekvár van az üvegben. A teszteltek közül ennek a lekvárnak volt a legmagasabb a gyümölcstartalma (83%).
A harmadik helyezést meglepő módon egy „bolti” termék, a kecskeméti Univer prémium sárgabaracklekvárja érte el. A kisüzemi termékekre jellemzőnél magasabb cukortartalma természetesen érezhető volt, de ízét érett, finom barackíznek írta le a zsűri. Kissé darabos állaga is felülmúlja a szokásos, zselészerű bolti lekvárokét.
A táblázatban szereplő többi kisüzemi lekvár is megfelelő választás lehet, de házi lekvár helyett a táblázat végén szereplő konzervgyári prémiumtermékek is bevethetők tartalékosként. Bár a teszt szervezésekor nem számoltunk a későbbi vírushelyzettel, tudomásunk szerint a bemutatott termékek élelmiszerüzletben vagy webáruházban is megvásárolhatók.
1
QUALI-T, Baktalórántháza
Beszerzés helye: Herbaház, Budapest, Százados út (herbahaz.hu)
Házias karakter, nagyobb gyümölcsdarabokkal, harmonikus, finom kajsziíz.
Baracktartalom 80%
16,5 pont
2
KALDENEKER
Beszerzés helye: Kaldeneker Lekvárosház (lekvaroshaz.hu)
Friss, gyümölcsös ízű, szintén házias állagúkarakterű lekvár.
Baracktartalom 83%
14 pont
3
UNIVER PRÉMIUM
Beszerzés helye: Auchan
Kicsit édes, de finom, érett kajsziíz.
Baracktartalom 60%
14 pont
NAGYON JÓ
AGGTELEK
Beszerzés helye: Lumen zöldségbolt, Budapest, Csányi utca
Kicsit édes, de jó állagú, házias lekvár.
Baracktartalom 74%
13 pont
JÓ
STELÁZSI
Beszerzés helye: Stelázsi, Budapest, Hollán E. u. (facebook.com/stelazsi)
Állagát tekintve házias jellegű, íze picit semleges.
Baracktartalom 70%
12,5 pont
JÓ
VITAFOOD
Beszerzés helye: Auchan
Erősebben főzött, mézes karakterű lekvár.
Baracktartalom 50%
11,5 pont
JÓ
BESTILLO
Beszerzés helye: Bortársaság (bortarsasag.hu)
Ízében korrekt kajsziíz, állaga krémes-pépes.
Baracktartalom 80%
11,5 pont
AJÁNLHATÓ
EKO’S NAGYMAMA LEKVÁRJA
Beszerzés helye: Auchan
Kocsonyás állag, de kifejező gyümölcsíz.
Baracktartalom 60%
9,5 pont
AJÁNLHATÓ
ÓCEÁN PACIFIC PRÉMIUM LEKVÁR
Beszerzés helye: Tesco
Nem túl édes, jó savak, állaga homogén.
Baracktartalom 60%
9 pont
AJÁNLHATÓ
ÓCEÁN PACIFIC 100%
Beszerzés helye: Tesco
Ízében citrusos jelleg, állaga homogén.
Baracktartalom „ 100%” (almából kivont cukrot is tartalmaz)
9 pont