Megvette már a karácsonyfát? És a szaloncukrot? Faügyben nem tudunk segíteni, de ha úgy gondolja, férne még szaloncukor a (leendő) fára, tesztünkkel megpróbálunk képet adni a „kézműves” kínálatról, és a választásban is segítünk.
A Magyar Konyha Magazin és a Pannon Gasztronómiai Akadémia
Mivel az üzletekben rengeteg márkájú, színű, ízű, minőségű szaloncukor kapható, a kínálat átfogó felmérésére nem vállalkozhattunk, inkább a kevésbé ismert, de feltehetően a minőség iránt fogékony vásárlókat megcélzó, kisebb csokoládémanufaktúrákban, cukrászüzemekben készült szaloncukrokat igyekeztünk összegyűjteni.
A tesztre az alábbi termelők kínálatából válogattunk:
Auguszt: az 1870-ben alapított cukrászdát bizonyára senkinek sem kell bemutatni. Szaloncukraik gerincét a különféle ízesítésű marcipánosok adják.
Cadeau: 9000 Ft/kg - a gyulai manufaktúra karácsony előtt szaloncukor formájában is megjelentet klasszikus és újszerű ízesítésű bonbonokat
Daubner: 5200-6600 Ft/kg - a Szépvölgyi úti cukrászda nem csak a környékbeliek kedvence. Kínálatukban néhány fajta szaloncukor is szerepel.
Demeter: 5990-7500 Ft/kg - a prémium kategóriás csokoládé termékekre specializálódott kiskunlacházi cég sem hagyja ki a karácsonyi szezont, forgalmazóiknál számos szaloncukor is kapható, amíg a készlet tart.
Ghraoui: 27200 Ft/kg - a Szíriából Magyarországra költözött, régi hagyományokkal büszkélkedő családi csokoládévállalkozás idén szaloncukrot is kínál vásárlóinak.
Sommer: 3690 Ft/kg - a budapesti cukrászda viszonylag jelentős szaloncukor-kínálattal is rendelkezik.
Stühmer: 6400 Ft/kg - a kisebb szaloncukor-készítők közül mára minden bizonnyal a legnagyobb, az ipari méretekben gyártott szaloncukrok elé magas mércét állító üzem számtalan szaloncukor-kreációja a hipermarketekben is kapható, saját üzleteikben kimérve is árusítják őket.
Sulyán: 4800-5800 Ft/kg - a veresegyházi cukrászat szintén erős szaloncukor-kínálattal rendelkezik.
A korábbi cikkünkben bemutatott Damniczki-féle szaloncukrokat is szerettük volna megkóstolni, de kiderült, a korábban budapesti üzletükként működő, Hercegprímás utcai cukrászdába már nem ők szállítják a szaloncukrot (a Sulyán termékeit lehet ott beszerezni), így logisztikai okokból sajnos ki kellett hagynunk a tesztről a Damniczki csemegéit. A Sulyán szaloncukrokat gödöllői boltjukban vásároltuk, a többi az adott termelő valamelyik budapesti üzletéből vagy forgalmazójától származik.
A szaloncukor inkább a családok által vásárolt „késztermék”, és nem konyhai alapanyag, ezért a zsűriben ezúttal a séfek helyett elsősorban a fogyasztók, a Magyar Konyha stábja foglalt helyet. Ombudsmani jelleggel a legfontosabb szaloncukorevők, a gyerekek képviselője is szavazólapot kapott. A zsűri tagjai név szerint Madary Orsolya, Nábelek Zsófia, Pellérdi Tamás, Réthly Ákos, Réthly Ármin, Sebestyén László, Sebestyén-Kocsis Regina, Sümegi Noémi, Száraz Zsuzsanna, Vajna Tamás voltak.
A célkeresztünkbe került, kézműves termelők is a teszt lehetőségeit meghaladó választékban készítenek szaloncukrot, ezért igyekeztünk hasonló karakterű termékeket összeválogatni, amelyeket három fő csoportba osztottunk.
amelyeket különféle krémes (trüffeles, nugátos, pralinés, zserbós) szalonbonbonok követtek, végül karakteresen gyümölcsös töltelékűek zárták a tesztet. A tesztelés most is vakon történt, a sorszámozott mintákat kisebb darabokra felvágva kóstolták a zsűritagok.
A tesztre került 19 termék, a zsűri értékelésével:
A tesztet a Szamos által készített, Tesco Finest saját márkás sorozatban megjelent marcipános szaloncukorral kezdtük. A zsűri
jóízű csokoládéval mártott terméknek írta le.
A 2. minta az Auguszt cukrászdából érkezett marcipános volt. Az előzőnél erősebb ízűnek, talán túlságosan is aromásnak, lágyabb állagúnak találták.
A Demeter-féle marcipános került harmadikként a zsűri asztalára. A zsűritagok pozitívumként emelték ki visszafogott édességét, ugyanakkor túlzottnak érezték a keserűmandulás karaktert.
A 4., továbbra is marcipános mintát a Sommer cukrászdában vásároltuk. Az előzőhöz hasonlóan,
A Stühmer marcipánosa volt az ötödik a sorban. Az előzőeknél puhább, jobb állagú, ízében nem tolakodó terméknek bizonyult, ahol a durvára őrölt mandula a nem túl lágy állag ellenére szaftosságot adott a tölteléknek.
6.-nak a Daubner marcipánosa érkezett. Kicsit édeskésnek, túlzottan aromásnak találtatott, a bevonat étcsokoládéját valaki kesernyésnek érezte.
A 7. szaloncukor szintén marcipános, de aszalt szilvával és dióval ízesített volt, a Sulyán műhelyből. Összességében jó, harmonikus, amolyan „karácsony-kompatibilis” ízűnek érezték, bár
A 8. bonbon egy másik karácsonyi édesség, a beigli nevét viselte, a Ghraoui készítette. A zsűritagok többsége inkább az igazi beiglit választaná, a savanykás, mákos töltelék nem volt összhangban a tejcsokoládé bevonattal.
Egy nem annyira karácsonyi, de karakteresen magyar sütemény, a zserbó ihlette a 9., a Sommernél készülő szaloncukrot. Itt inkább a csokoládé, mint a töltelék volt mennyiségileg a meghatározó,
A következő, a Stühmer zserbósa már jobb állagú volt, de a dió ízét itt is kicsit fáradtnak találták.
A 11. fajtát a Demeter vörösborosa jelentette. Soknak érezték a csokoládé mennyiségét, a krémben a vörösbornak elsősorban az alkoholos karakterét lehetett érezni.
Hasonló volt a következő, a Stühmer ét trüffeles szaloncukra. Valakinek elkélt volna több édesség benne,
A 16. szaloncukor a Ghraoui „mézeskalácsos” szaloncukra volt a következő tesztalany, és sikert aratott:
Ezt követően a gyümölcsös szaloncukrok következtek, 17. számú mintaként először Sommerék vörösáfonyása. A fanyar karakterű töltelék szokatlan volt a zsűri számára.
A 18. minta a Ghraoui-féle maracujás szaloncukor volt. A szinte túlságosan tökéletes, trópusi ízvilágú tölteléket kicsit ragacsos állagúnak érezték.
A Cadeau birsalmasajtos verziója jelentette a 19. mintát. A sűrű zselés állagú birsalmasajtból készült tölteléket nagyon jó ötletnek tartotta a zsűri, de többen úgy vélték, a benne lévő számtalan kemény birsdarabkától jó lett volna a gyártás során megszabadulni.
Végeredmény:
A teszt
A vakteszt ellenére minden tesztelő megemlítette a mézeskalács-aromát, a határozottan fűszeres, mégis harmonikus íz, a szaloncukorhoz méltóan könnyed, de mégis tartalmas karakter, a porhanyós, profán hasonlattal sportszelethez hasonló állag mindenkit levett a lábáról.
A marcipános szaloncukorban tesztelőink a természetes, hozzáadott aromákkal nem eltúlzott mandulaízt, a nem túl krémes állagot keresték, ahol a kissé durvára őrölt mandula a fogakat is picit megdolgoztatja, és a csokoládés minősége is hozzátesz az összképhez. Ennek
Szintén tetszést aratott a Sulyán diós - aszalt szilvás – marcipános terméke is, de ezt már nehéz összehasonlítani a többi alap marcipánossal.
A pralinék, trüffelek és társaik világából szaloncukor formájában a kevésbé tömény érzetűeket látta szívesen a zsűri, hiszen valljuk be, szaloncukorból szeretünk sokat enni. A kategórián belül a Stühmer ét trüffeles, selymesen csúszó, hűvös érzetű szaloncukra tetszett a legjobban.
A gyümölcsösök közé a szokásos, visszafogottan tartalmas zselések helyett vélhetően magasabb gyümölcstartalmú, „sűrűbb” szaloncukrokat válogattunk. Lehet, hogy hiba volt, olyan nagyon egyiket sem díjazta a zsűri, a lekvárszerűen tömény termékek szaloncukor formájában legalábbis nem arattak nagy sikert. Leginkább a Cadeau birsalmasajtos terméke nyerte el a zsűri tetszését, de a fogak alatt ropogó kemény darabkák sokakat zavartak.
Az eredményhez hozzá kell tenni, a legtöbb termelő a tesztbe válogatott termékeknél sokkal szélesebb palettával rendelkezik, amelyet nem volt alkalmunk most részletesen feltérképezni. A marcipános szaloncukrot kínáló cukrászdák is készítenek gyümölcsökkel, csokoládéval dúsított marcipánt, amelyek összhatása kellemesebb lehet, a Stühmer is számtalan különlegességéről nem is beszélve. A teszt után, versenyen kívül kóstolt néhány szaloncukor közül a Ghraoui cseresznyése is jobban tetszett a zsűritagoknak, mint a tesztben szereplő, a karácsonykor talán túl trópusi maracujás. De tizenkilenc falat szaloncukorból is elég, legközelebb talán a kínálat más része kerül a tesztelők elé.
A tesztelt szaloncukrok toplistája
1.: Ghraoui, mézeskalács (16. minta)
2.: Stühmer, marcipán (5. minta)
3.: Sulyán, aszalt szilvás diós marcipán (7. minta)
4.: Daubner, marcipán (6. minta)
5.: Szamos marcipán, Tesco Finest pörkölt mandulás marcipán (1. minta)
6.: Auguszt, marcipán (2. minta)
7.: Stühmer, ét trüffel (12. minta)
8.: Sommer, marcipán (4. minta)
9.: Cadeau, mandula nugát (15. minta)
10.: Demeter, marcipán (3. minta)
11.: Cadeau, birsalmasajt (19. minta)
12.: Stühmer, zserbó (10. minta)
13.: Sulyán, belga csokis trüffel (13. minta)
14.: Sommer, vörösáfonyás (17. minta)
15.: Ghraoui, maracujás (18. minta)
16.: Sommer, zserbó (9. minta)
17.: Demeter, vörösboros (11. minta)
18.: Sulyán, parajdi sós karamellás rumoskávés (14. minta)
19.: Ghraoui, beigli (8. minta)