A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Hírek

Ilyen belülről az ételek Disneylandje

Magyar Konyha

2017. december 15.

November közepén megnyílt az olasz kulináriát népszerűsítő, monumentális FICO Eataly World. Kíváncsi, milyen az ételek Disneylandje belülről?

Korábban beszámoltunk arról, hogy november közepén Olaszországban megnyílt egy monumentális gasztronómiai létesítmény, a FICO Eataly World. Az ötletgazda Oscar Farinetti – akinek Eataly nevű étteremlánca behálózza a világot – mára Németországban, az Egyesült Államokban, Katarban és Japánban is működtet éttermeket.
Ha a bolognai gigalétesítményről beszélünk, lehetetlen nem a letaglózó számokkal kezdeni: a 100 ezer négyzetméteres (nagyjából 24 focipálya) alapterületen – amelynek ötöde füves terület és istálló –, 200 élőállat, 2000 kultúrnövény, 45 vendéglátóhely, 6 előadóterem, 1 mozi, 1 színház és egy 1000 ülőhelyes konferencia központ kapott helyet. Ez a FICO Eataly World, amely már most 700 új munkahelyet teremtett.
A hatalmas gasztroközpontot az olasz kulinária Disneylandjének is nevezik, ami sok szempontból találó elnevezés, bár a FICO nem csak a szórakoztatásról szól, hanem oktat is: jelenleg 30 gasztronómiai esemény és 50 kurzus szerepel a létesítmény napi órarendjében. Többek között tartanak majd kertészeti és ételfotózási kurzusokat, lesz bortörténeti, méhészeti, az olívaolaj-gyártás vagy a szarvasgomba-vadászat titkaival, és a jövő ételeivel foglalkozó előadás, de azt is meghallgathatjuk, hogyan változott az ember, a tűz és az állatok kapcsolata az idők során. A látogatók az épületben tett felfedezőúton betekinthetnek majd a sör-, a kenyér-, a sajt- és a csokoládé készítés kulisszái mögé is.

„A célunk, hogy megmutassuk: mi, olaszok hogyan műveljük, termeljük és ízleljük az ételeket” – fogalmazott Bologna polgármestere.

Ha már a vendégeknél tartunk: a létesítménybe ingyenes a belépés, és az étkezési lehetőségeket is úgy alakították ki, hogy a lehető legszélesebb réteg számára legyen vonzó egy itt töltött nap; lesz Michelin-csillagos séf, Enrico Barolini által vezetett étterem, és olajban sütött ételeket áruló stand is. A nem titkolt cél az, hogy átfogó képet adjanak Olaszország gasztronómiájáról, legfőképpen természetesen a közeli régiókról – olvasható a FineDiningLovers cikkében.
A könnyű megközelítésre is nagy gondot fordítottak: a FICO Eataly World épületéhez ingyenes, közvetlen járat indul a bolognai központi állomásról, és az elcsigázott vendégek a létesítményen belül akár biciklire is pattanhatnak: 500 kerékpár áll ingyenesen a látogatók rendelkezésére.

Sokan szkeptikusak a megcélzott éves vendégszám miatt – hiszen a működtetők 6 millió látogatóval számolnak -, illetve aggódnak, hogy a gigászi létesítmény elszipkázza majd a turistákat. A szakemberek azonban éppen ennek ellenkezőjére számítanak, és úgy gondolják, hogy a létesítmény egyértelműen pozitív hatással lesz majd Bologna amúgy is pezsgő gasztronómiai életére.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra