Alapanyagok

Rendeljünk házhoz a termelőktől!

A mostani vírushelyzetben különösen fontos, hogy segítsük egymást: azok a termelők, akik egész évben azon dolgoznak, hogy friss, szezonális zöldségek, gyümölcsök, kézműves termékek kerüljenek az asztalunkra, most is készen állnak arra, hogy – biztonság..

Szöveg: Sümegi Noémi

A mostani vírushelyzetben különösen fontos, hogy segítsük egymást: azok a termelők, akik egész évben azon dolgoznak, hogy friss, szezonális zöldségek, gyümölcsök, kézműves termékek kerüljenek az asztalunkra, most is készen állnak arra, hogy – biztonságos körülmények között – eljuttassák az otthonunkba a finomságaikat. Ha már házhoz, vagy átvevőpontra rendelünk (úgy, hogy már csak az előre online kifizetett csomagot kell átvenni), érdemes őket választani, hiszen így biztosan minőségi,

finom és egészséges élelmiszer kerül a kamránkba,

és támogatni tudjuk őket, hogy ebben a mindenki számára nehéz helyzetben ne kelljen feladniuk a munkájukat.

Mindent a maga idejében – termelőktől egyenesen az asztalra: ez a jelmondata az Itt a Szezon! csapatának. Partnereik között van Nagy Zsófia, a Fűszeres Lány, aki két hektáron termeszt fűszernövényeket, ezekből készít adalékanyag-mentes, kézműves, egyedi ételízesítőket, fűszerkeverékeket, fűszersókat, pesztókat. A Vital Biofarm mikrozöldség-termesztéssel, minisalátákkal, csírákkal foglalkozik. A Hridaya Farmot egy háromtagú erdélyi család viszi, akik sok tízévnyi budapesti élet után döntöttek úgy, hogy új életet kezdenek vidéken, Lajosmizse mellett. Ők zabkásákat, müzli szeleteket, leveseket készítenek.

A Pusztán Kézműves Sajtműhelyben, Nagypiriten a sajtokat, joghurtokat, saját termelésű, pasztőrözött tejből készítik. A bicskei Thanya fő profilja a tojás és a dió (és az ebből készült finomságok), de szezonális gyümölcsök, zöldségek, aszalványok és lekvárok is vannak kínálatában. Lászlófi Attila többek között tepertőt, füstölt húsárut, Bácskai vékonykolbászt készít: az ízvilág a Sárköz hagyományaira épül, a termékek sváb receptúrák szerint készülnek.

A Somogy megyei Ezercsepp méhészet különféle mézeket, a Balázsáldás gyümölcsöket és homoktövisvelőt, a Napkirályfi 100 százalékos gyümölcs- és zöldségkészítményeket kínál. Budán és Pesten is vannak átvételi pontok, és az Itt a Szezon! munkatársai

a házhozszállításon is dolgoznak. Hamarosan jön a húsvét, készülnek a húsvéti sonkák.

Aki nem akar lemaradni az aktuális kínálatról, annak érdemes feliratkozni a hírlevelükre.

Zöldségkrémeket, süt zöldségeket, gyümölcs chutnykat, adalékanyag-mentes tésztaszószokat gyárt a Kanálka: rokonszenves Szeged melletti vállalkozást a Magyar Konyha magazinban is bemutattuk. Termékeiket már online is meg lehet vásárolni a Kifli.hu, a NekedTerem és a Multi-vitamin.hu oldalán. A Kifli.hu online szupermarketben érdemes egyébként is körülnézni, hiszen zöldséget, gyümölcsöt, kiváló minőségű húst és kenyeret is kínálnak. Most ráadásul a megnövekedett érdeklődés miatt új munkatársakra is szükségük van, aki tehát éppen munkát keres, jelentkezhet náluk.

Termelők, családi üzemek finomságait rendelhetjük házhoz a NekedTerem segítségével, amely hazai termelői körrel, gazdaságokkal (pl. Élő Tisza) működik együtt. A rendelést mindenki maga állítja össze, kinek mire van éppen szüksége, lehet benne tejtermék, házi tészta, zöldség, gyümölcs, húskészítmények, csírák, szörpök, fűszerek, lekvár, méz, 100 százalékos gyümölcslé, kézműves csokoládé, olajak vagy bármi más. Hetente két nap, kedden és pénteken szállítanak, Budapesten és a budai agglomerációban lehet rendelni. A csomagolóanyagokat visszagyűjtik, de egyébként is csak lebomló vagy újrahasznosított csomagolóanyagokkal dolgoznak.

Szorgos Gazda néven Gulyás Gergely és Melinda gazdálkodik nagyjából egy hektárnyi területen, vegyszermentesen. Mindketten kertészeti végzettséggel rendelkeznek, és akkor döntöttek úgy, hogy vidékre költöznek és maguk termelnek meg mindent, amikor rádöbbentek, hogy Budapesten a boltokban csak olyan zöldséget lehet kapni, aminek nincsen íze.  Készítenek savanyúságokat, lekvárokat, szörpöket, krémeket is. Szezonálisan termelnek, így náluk minden termény csak akkor elérhető, amikor annak ideje van.

„Nincsenek primőr termékeink sem, de a természetes idejükben beérő zöldségeink, gyümölcseink íze, tápanyagtartalma, és egészségre gyakorolt hatása kárpótol az időért, amennyit várni kell rájuk”

– írják. A rendeléseket előre ki lehet fizetni, így a piacokon már csak az összekészített csomagot kell átvenni, sőt már házhozszállítást is lehet kérni.

Zöldségeket, gyümölcsöket, fűszereket, teákat, liszteket, magvakat, aszalványokat, olajokat, eceteket, tésztákat szállít házhoz Horváth Boldizsár (Farm2Fork) agrármérnök, aki évek óta foglalkozik biogazdálkodással, és akit szintén bemutattunk már a Magyar Konyha hasábjain. Magyarország legjobb éttermeit látja el, de magas minőségű, szezonális termékei mára a vásárlók számára is elérhetővé váltak. Rendelni a nepazarolj.hu oldalon lehet, de egyelőre csak néhány budapesti kerületbe szállítanak.

Ha a rendelések annyira megnövekednek, hogy a termelők pillanatnyi kapacitása szinte nem is bír minden igényt kielégíteni, az a jobbik hozadéka lehet a vírushelyzetnek, amelyben egyébként is türelmesebbeknek kell lennünk egymással.