Cikkek

Orbán Szilvia

2020. július 24.

Két új világrekord született a népszerű versenyen, a bajnokok szép summát vihettek haza.

A világ számos pontján nagy hagyományai és széles rajongótábora van a különböző evőversenyeknek – hol a pokolian csípős falatok, hol a felkarnyi húsok, hol a kagylóból figyelő osztrigák jelentik a kihívást. Az ilyen megmérettetések egyik őshazája az Egyesült Államok, ahol a kezdetben inkább vásári látványosságként működő versenyek ma már saját „sportszövetséggel” bírnak, sőt, létezik egy nemzetközi testület is, amely jelen van a világ összes professzionális evőversenyén.


Mi ez a verseny?

Az USA egyik legnagyobb, százéves hagyománnyal bíró evőversenye a Nathan’s hot dogos próbatétele, amelyet szokásosan a Függetlenség Napján, július 4-én rendeznek meg, és amelyet hatalmas figyelem övez:

minden évben tízezrek utaznak a helyszínre a verseny idején, de az eseményt közvetítik is, így évről évre milliók követhetik az izgalmakat.

A Nathan’s bajnokságát idén is megtartották, igaz, a koronavírus-járvány miatt a szokásosnál jóval visszafogottabb módon, írja a FoodAndWine. A verseny szerényebb volt ugyan, de a teljesítményekre nem lehetett panasz, hiszen mind a férfi, mind a női kategóriában új világcsúcs született.

Joey Chestnut, a hot dog evés állócsillaga az elmúlt 14 évben 13-szor nyerte el a bajnoki címet, és zsinórban immár ötödször vihette haza a bajnoknak készült, díszes övet. A hab a tortán az a 75 darab hot dog volt, amit mindössze 10 perc alatt sikerült lenyelnie, és amivel új rekordot állított fel idén. A hölgyek sem panaszkodhattak: a győztes Miki Sudo 48,5-es eredménnyel szintén világrekorder lett, és zsinórban hetedszer győzedelmeskedett.


Nem kispályások

Az idei megmérettetés sok változást hozott: a világjárvány miatt a verseny – története során először – beltérre kényszerült, és a rendezők a biztonsági előírások könnyebb betarthatósága miatt a szokásos 15 fős mezőnyt is 5-re redukálták. Több esélyes is távolmaradt, így például az a Matt Stonie is, akinek egyszer már sikerült legyőznie Chestnutot. Igaz, látva a bajnok csúcsformáját – a második helyezettet 33 (!) hot doggal előzte meg – valószínűleg akkor sem került volna máshoz a bajnoki díj.

„Nehéz volt” – nyilatkozta az eseményt közvetítő ESPN-nek a verseny után Chestnut, aki saját, 2018-as rekordját egyetlen hot doggal szárnyalta túl idén. „Azt érzékeltem, hogy gyors vagyok az elején, nagyon gyors, ráadásul a virsliket is remekül főzték meg ma.

Igazából a hatodik perc volt az, ahol elkezdett hiányozni a tömeg, a közönség, a biztatás.

Jött egy mélypont, és össze kellett szednem magam, hogy kikászálódjak belőle. Őrült egy év ez, és örülök, hogy végül új rekord született.”

A versenyt megelőzően Chestnut úgy fogalmazott, hogy a vírushelyzet miatt bevezetett változtatások akár az eredményeket is befolyásolhatják, mégpedig a jó irányba. „Bónusz, hogy ez alkalommal légkondicionált helyiségben ehetünk, és mivel kevesebb a versenyző, kevesebb hot dog is készül, ez pedig azt jelentheti, hogy finomabbra készítik nekünk a virsliket” – osztotta meg gondolatait a bajnok a TMZ Sports nézőivel néhány hete.

A hölgyek is jócskán kitettek magukért a versenyen: az apró Miki Sudo zsinórban már hetedszer győzedelmeskedett, ráadásul idén a 2013-ban felállított rekordot (45 darab) is sikerült megdöntenie, eredménye: 48 és fél hot dog 10 perc alatt.


Sudo egyébként szintén nem kispályás a „szakmában”, nevéhez fűződik többek között a női jégkrém, illetve kimchi evés világrekordja is. A mostani versenyen is magasan verte a többieket, hiszen a második helyezett mindössze 16 hot dogot tudott legyűrni a rendelkezésre álló idő alatt.

„Csodásan vagyok” – nyilatkozta a női bajnok a versenyt követően. „Biztos vagyok benne, hogy majd jönnek a fizikai tünetek is, de egyelőre még váratnak magukra.”

Veszélyes lehet

A nagy múltú megmérettetés bajnokai a dicsőségen túl 10 ezer dollárral (kb. 3,1 millió forint) is gazdagabbak lettek. Sokan gondolhatják, hogy ez meglehetősen jó fizetség egy tízperces procedúráért, azonban ne felejtsük, hogy egy ilyen típusú gyorsevő verseny mekkora megpróbáltatás a szervezet számára. Sokszor idézik a témában az American Journal of Roentgenology 2007-es kutatását, amelyben a tudósok azt vizsgálták, hogyan működik egy profi gyorsevő és egy átlagember gyomra, ha hirtelen nagy mennyiségű étellel kell megbirkóznia. A kísérlet 12 perces időtartama alatt előbbi 36, utóbbi pedig 7 hot dogig jutott. A jelentős különbséget a tudósok szerint az okozta, hogy míg

alapesetben a gyomor sok étel elfogyasztása esetén csak bizonyos mértékig tágul, majd elkezdi nyomni a gyomorfalat, ami aztán jelet küld az agynak, hogy telítődött,

addig egy profi gyorsevő oly mértékben képes ellazítani gyomrának izmait, hogy az akár kétszeres befogadóképességűre – akár 6-7 literesre – is tágulhat.


Egy egészen friss tanulmány pedig – amit James M. Smoliga pszichológus készített és publikált a The Royal Society Biology Letters nevű folyóiratában – arra jutott, hogy a hot dog evő verseny résztvevői sokkal többet fejlődtek, mint a sportok képviselői általában: a nyolcvanas években egy félprofi gyorsevő nagyjából ötödannyi virslivel töltött kiflit tudott lenyomni, mint mai élvonalbeli társa.

Ilyen mértékű javulás más sportok esetén nem megfigyelhető,

habár a teljesítmény általában minden sportágban fokozatosan javul az évek során.

Bár az embereknek a nagyevőkről óriási, szekrény méretű, labda hasú „vikingek” ugranak be elsőként, az evőversenyek élvonalába tartozó versenyzőkre ez nem feltétlenül igaz.

A profi gyorsevő-bajnokok a sztereotípiával ellentétben sokkal inkább atlétikus termetű, aktív sportolók, akik tudatosan edzik testüknek ezt a speciális izmát is.

Hiába tűnik tehát könnyű pénzkeresetnek egy ilyen bajnoki cím, egyáltalán nem veszélytelen: a nem kellőképpen felkészültek könnyen komoly következményekkel számolhatnak, a gyomorrepedés, vagy a szerv összehúzódási képességének elvesztése pedig nem épp jó móka. Ezért sem az orvosok, sem a táplálkozástudomány kutatói, de még maga az evőversenyeket felügyelő szövetség sem javasolja, hogy valaki csak úgy, hirtelen felindulásból otthon, egyedül próbálkozzon meg vele.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra

Kapcsolódó cikkek