Cikkek

Nábelek Zsófia

2020. november 22.

60 recept és egy alapos összefoglaló mutatja be, miért jó döntés, ha egy kicsit is jobban odafigyelünk a rostban gazdag étkezésre még akkor is, ha nincsen különösebb emésztőrendszeri (vagy más) problémánk.

Ha pedig van, akkor is jó szívvel ajánljuk Soltész Erzsébet és Gajda Zoltán dietetikusok A rost jó! című könyvét, ami félig szakácskönyv, félig tudományos munka, de nem kifejezetten szigorú tanulmány - ezt maguk a szerzők is leszögezik még az elején.

A hagyományos szakácskönyvek felépítéséhez képest a kötelező sztorizgatás és kikacsintgatások helyett tudományos szakirodalmi forrásokra épülő összefüggéseket és alapvetéseket olvashatunk arról, hogy

az élelmi rostok fogyasztása összeköthető az emésztőrendszer egészségével és számos krónikus elváltozás megelőzésével.


Ez így rettentő száraznak hangzik, és laikusoknak lehet, hogy sokszor az, de a receptes blokk előtti tartalmat érdemes legalább átfutni, ha egy kicsit is jobban szeretnék érteni, hogy mi az élelmi rost, milyen menő mikrobiom-kutatási irányzatok vannak, mikor nem jó rostot enni és mikor segíthet meglévő egészségügyi problémákon. Írnak a legjobb rostforrásokról, a zeller, a spenót, a málna és a zab például rostbajnokoknak számítanak, de kapunk javaslatokat a napi menütervezésre, kitérnek a feldolgozott élelmiszerekre, snackekre, konyhai trükkökre.

A receptek pedig annyira változatosak, hogy azonnal elűzi a fejemből azt a prekoncepciót, hogy egy egészségtudatos szakácskönyv nem tud újat mutatni. Levesek, saláták, főételek, desszertek és még kenyérfélék is kerültek a 60 recept közé.

Nem zárják ki kategorikusan a húsokat vagy tejtermékeket, de vannak csak zöldségekre és más rostforrásokra épülő ételek is, ami pedig sokaknak segítség lehet, az az, hogy minden receptnél leírják egy adagra vonatkozóan az energia-, a fehérje-, a szénhidrát-, a zsír- és a rosttartalmat az allergénekkel kiegészítve.

Hasznos, könnyen használható szakácskönyv és olvasnivaló, a téma pedig valószínűleg a következő évek meghatározó dietetikai trendje lesz.


Akiknek ajánljuk: mindenkinek, de főleg azoknak, akik megrekedtek egy-egy szigorú diéta fenntartásában, akiket érdekel az egyszerűen követhető egészségtudatos étkezés és akik egy meglévő emésztőrendszeri (vagy ahhoz kapcsolódó) problémával küzdenek - nekik igazi mankó lehet a hétköznapokban ez a könyv.

Kiadó: BOOOK

Ár: 5510 Ft

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra

Kapcsolódó cikkek

Recept ajánló