Életmód

Szöveg: Laky Zoltán - Fotók: Sebestyén László

2020. november 18.

A déli gyümölcsök kiváló téli gyümölcsök: jól jönnek, amikor más már nem terem meg. A narancs nemcsak testet és lelket melengető likőrök alapanyaga, hanem téli süteményekben is népszerű. Az egyik leghíresebb narancslikőrt, a francia Cointreau-t is bátran használhatják a cukrászok, de persze inni is jó: legendás koktélok készülnek belőle.

A likőrök, vagyis a cukrozott égetett szeszek története Európa kolostoraiban kezdődött. A szerzetesek már a középkorban készítettek gyógynövényekkel együtt lepárolt szeszeket, majd a 15–16. századtól, a cukor elterjedését követően likőröket is. A párlatokat eleinte gyógyászati céllal fogyasztották, a cukor hozzáadásával azonban egyre inkább élvezeti cikké váltak. Ennek a folyamatnak nagy lökést adott, hogy amikor Medici Katalin 1533-ban II. Henrik feleségeként Franciaország királynéja lett, megismertette a francia előkelő köröket a firenzei szervita nővérek által készített fűszeres likőrrel, az alcharmesszel.

A következő századokban a francia szerzetesrendek a likőrkészítés mestereivé váltak, szavunk is a francia liqueur-ből származik. A kartauziak anyakolostorában, Grande Chartreuse-ben 1764 óta biztosan készítenek likőrt. Több évszázados múltra tekint vissza a fécamp-i bencések gyógynövénylikőrje, a Bénedictine is, de a magyar bencések is desztilláltak: Reisch Elek 18. századi pannonhalmi szerzetes Libellus Medicinalis című receptgyűjteményében is találunk likőrt.

Citrusok Európában

A lérins-i ciszterciek pedig már nem gyógynövényekkel vagy fűszerekkel ízesítették máig híres likőrjüket, hanem mandarinnal. A citrusfélék közül először a keserű narancs jutott el Dél-Ázsiából Európába arab közvetítéssel a 10. században, a ma elterjedtebb édes narancsot csak fél évezreddel később hozták portugál felfedezők az öreg kontinensre. Az európai arisztokrácia annyira rákapott, hogy díszes üvegházakat, oranzsériákat épített a termesztésére.

A gyümölcsöt nemcsak a nemesek, hanem a hajósok is kedvelték, hiszen magas C-vitamin-tartalma miatt hatásos volt a skorbut ellen, így a gyarmatosítással az egész világon elterjedt. A 19. században az első narancslikőrt nem is Európában, hanem a Karib-tengeri Curaçaón állították elő rumalapon – a ma is Hollandiához tartozó sziget nevéből italkategória lett.

Anjou büszkesége

A ma leghíresebb narancslikőr megtalálásához azonban vissza kell ugranunk Franciaországba, Anjou vidékére, ahol már egy 1529-es leírás is említi a narancs bőséges jelenlétét. Igaz, nem egy kolostorba vezet az utunk, hanem Adolphe Cointreau angers-i cukrászműhelyébe, ahol főleg kandírozott gyümölcsök készültek. A tulajdonos 1849-ben úgy döntött, hogy gyümölcslikőrökkel bővíti kínálatát, és az üzletbe testvére is beszállt. Több mint ötven különböző likőrt dobtak piacra a cseresznyétől az eperig, köztük egy curaçaót is.

A sikeres családi cégnek 1885-ben Adolphe unokaöccse, Édouard Cointreau adott új lendületet, ő kísérletezte ki a főzde hírnevét megalapozó narancslikőrt.


Keserű és édes narancsok friss és szárított héjából olyan ízkombinációt kevert ki, amely jóval több illóolajat tartalmazott és koncentráltabb ízélményt nyújtott a kor divatos likőrjeinél,

miközben kevesebb cukrot tartalmazott. A Cointreau máig így készül: a narancshéjkeveréket 96 százalékos, cukorrépából lepárolt alkoholba áztatják, vízzel keverik, majd 19 rézlepárlóban desztillálják.A likőr a Belle Époque, a boldog békeidők, a századfordulós Párizs bárjainak itala, művészek és bohémek kedvence lett – és az egész világban elterjedt.


Édouard Cointreau tudatosan építette a márka piacait, világkiállításról világkiállításra járt. Párizs után Francia Indokínába, Brüsszelbe, Chicagóba, St. Louis-ba, Moszkvába is elvitte italát, amely számtalan aranyéremmel tért haza. A korban szokatlan módon a bevétel 5 százalékát hirdetésre fordította,


1898-ban a Lumière fivérekkel leforgatta a világ egyik első mozireklámját, neves plakáttervezőket foglalkoztatott.

A legnagyobb húzása az emblematikus négyszögletű palack megtervezése volt: a négy sarok a négy égtájat és a négy alapanyagot (narancshéj, víz, alkohol, cukor) fejezi ki, és persze szállítani is könnyű. Mindeközben felesége, Louisa szociális ellátást biztosított a főzde munkásainak, az I. világháborúban hadikórházat vezetett, harcolt a női jogokért, mindezekért a Becsületrenddel is kitüntették.

A keverés művészete

Édouard unokája, Pierre, 1989-ben írta alá a szerződést a Cointreau és a patinás Rémy Martin konyakház egyesüléséről, ám a családi szerepvállalás megmaradt:

a dinasztia hatodik nemzedékét képviselő Alfred Cointreau ma márkanagykövetként járja a világ bárjait.

A koktélok a Marty’s Kitchen and Barban készültek.

Nincs nehéz dolga, hiszen az évtizedek folyamán az ital a koktélkultúra egyik alapköve lett. Már Carl Steutter említi 1913-as, Der Mixologist című alapművében, a párizsi Harry’s Bar tulajdonosa, Harry MacElhone pedig Cointreau-ból alkotja meg 1919-ben a White Lady első verzióját. Ma mintegy 350 koktélreceptben találjuk meg, köztük három további klasszikusban: a Sidecar (1922), a Margarita (1948) és a Cosmopolitan (1988) koktélokban. Persze akkor sem járunk rosszul, ha tisztán isszuk – ahogy a Casablancában is Victor Laszlo, amikor feleségével besétál Rick kávéházába. (Az ital a rendező, Kertész Mihály választása volt.)
A Cointreau aperitifként és digestifként is megállja a helyét, a hűvösebb őszi–téli hónapokban pedig különösen alkalmas arra, hogy megidézze a narancstermő vidékek napsütését. 

White Lady

ÖSSZETEVŐK:

 • 30 ml Cointreau
 • 30 ml The Botanist gin
 • 30 ml friss citromlé
 • 1 db tojásfehérje

ELKÉSZÍTÉSE:
A hozzávalókat shakerbe tesszük, jéggel elkeverjük, hűtött pohárba öntjük, és citromhéjszalaggal díszítjük.


Winter Margarita

ÖSSZETEVŐK:

 • 30 ml Cointreau
 • 50 ml tequila
 • 20 ml friss passiógyümölcs
 • 10 ml fahéjszirup

ELKÉSZÍTÉSE:
Egy pohár peremére sót tapasztunk, a hozzávalókat shakerbe helyezzük, jéggel elkeverjük és kitöltjük.


Breakfast Martini

ÖSSZETEVŐK:

 • 15 ml Cointreau
 • 50 ml The Botanist gin
 • 15 ml friss citromlé
 • 1 tk narancslekvár

ELKÉSZÍTÉSE:
A hozzávalókat shakerbe tesszük, jéggel elkeverjük és hűtött pohárba öntjük.


Fall Margarita

ÖSSZETEVŐK:

 • 30 ml Cointreau
 • 40 ml mezcal (mexikói agavépárlat)
 • 20 ml friss limelé
 • 10 ml bodzavirágszörp

ELKÉSZÍTÉSE:
Egy pohár peremére füstölt tengeri vagy normál sót tapasztunk, a hozzávalókat shakerbe helyezzük, jéggel elkeverjük és kitöltjük.


Ünnepi desszert narancslikőrből

AZ EGYIK legismertebb magyar cukrász, az Instagramon közel 120 ezren követik desszertjeit, és az Egyesült Arab Emírségektől Barcelonáig, Ecuadortól Szingapúrig számtalan helyre hívják tanácsokat adni, tanfolyamokat tartani, desszertvacsorákat rendezni. Előszeretettel használ aromás szeszes italokat is. Az édes és keserű narancs héjainak keverékén alapuló Cointreau-ról például azt tartja, hogy tökéletesen illik a mogyorós, mandulás, diós téli süteményekhez. „Egyrészt frissességet visz a desszertbe, más részről ünnepi hangulatot kölcsönöz a nassolásnak” – mondja Enzsöl Balázs.


A képen látható mogyorós-mandulás-citrusos szeletben a citrusos tölteléket bolondítja meg a friss mandarin- és narancslével kevert narancslikőr, amely omlós piskótatésztával, mandulapralinéval, mandulás chantilly krémmel és narancsos csokoládémousse-szal alkot emlékezetes desszertet. A recept itt olvasható.


AZ ÖSSZEÁLLÍTÁS TÁMOGATÓJA
A ROUST HUNGARY KFT.

Kapcsolódó cikkek