Hírek

Magyar Konyha

2024. október 21.

gasztromorzsák , utasellátó , pizza , world culinary awards , nigéria

Meglepő eredményt hozott a 2024-es, 50 legjobb pizzéria lista. Kiderült, hol működik a világ legjobb étterme, a kínai gasztronómia bevette a Néprajzi Múzeumot, hétvégén pedig különféle vasúti étkezőkocsikban nosztalgiázhatunk. Gasztromorzsák.

A legjobb pizza nem olasz!


Kihirdették, melyek a világ legjobb pizzériái. Ebben eddig nincs is semmi meglepő, azonban az egyébként olasz rangsorban nem Itália valamely városának étterme lett az első, hanem egy New York-i hely: az Una Pizza Napoletana a Lower East Side-on található.




A második egy nápolyi étterem, a Diego Vitagliano Pizzeria, harmadik pedig egy japán (The Pizza Bar) lett.


A világ legjobb étterme pedig Bangkokban működik


A World Culinary Awards is kihirdette 2024-es eredményeit. Ezek szerint a világ gasztroszempontból legjobb városa a vietnámi Hanoi. A legjobb étterem a bangkoki Mezzaluna, amely egyébként két Michelin-csillaggal is büszkélkedhet. 

A magyar mezőnyben a Felix Kitchen & Bar kapta a legtöbb szavazatot, a Kempinski Hotel Corvinus ÉS Bisztrója pedig a legjobb szállodai étterem lett.


Ideje megtanulni, mi az a fufu!




Már készülődik az a jókora divathullám, amely a fél világgal megismerteti majd a nigériai konyhát. A BBC szerint az élénk színeiről, merész ízeiről és egyedi textúráiról híres nigériai ételek egyik fő jellegzetessége, hogy közös étkezésre csábítanak. De ez csak az egyik oka annak, hogy világszerte kedveltté válhatnak a jövőben.

A másik az, hogy mekkorát mennek mostanság a TikTokon. A harmadik, ezeknél sokkal profánabb ok pedig az, hogy Nigéria Afrika legnagyobb népességű országa, illetve hogy Angliában és Walesben pedig már több mint 270 000 nigériai él. Ők pedig Európába hozták saját étkezési kultúrájukat, olyan fogásokkal, mint a Fufu (maniókából készülő egytálétel), a Moi moi (babpuding hagymával és tojással) vagy az Ayamase (fűszeres pörkölt, szentjánoskenyérrel és paprikával).


Kínai gasztrokiállítás nyílt a Néprajzi Múzeumban




Az ősi Kína gasztrotörténetei címmel nyílt kiállítás a budapesti Néprajzi Múzeumban. A tárlat mintegy 90 műtárgyat mutat be a Kínai Nemzeti Múzeum gyűjteményéből az ókortól a modern időkig.

A Kínából származó, Liechtensteint, Párizst és Hong Kongot is bejárt kiállítás jelenlegi állomásán 2025. január 19-ig látható. A tárlattal kapcsolatban a megnyitón Kemecsi Lajos, a Néprajzi Múzeum főigazgatója arról beszélt, hogy a kínaiak számára az ételek és az étkezések nem hétköznapi jelentőséggel bírnak, hiszen nemcsak az alapvető létfenntartáshoz szükségesek, hanem az emberi kapcsolatok nehézségeinek áthidalására és a bensőséges kapcsolódás erősítésére is szolgálnak. Az étkezés a különféle művészi alkotások, így a zene, a tánc, a festészet, a szobrászat és a költészet ihletőjévé is vált Kínában. A kiállítás tárgyainak segítségével a látogatók megtapasztalhatják a kínai étkezési kultúra különleges varázsát és tudását. 


Jön az Utasellátó Napja!




Tavaly remekül sikerült, így nem csoda, hogy a MÁV idén is megrendezi az Utasellátó Napját. A esemény során az idén 140 éves Keleti pályaudvar 6. vágányán felsorakozott szerelvényeken az érdeklődők megtekinthetik az Utasellátó több mint 70 éves működése során szolgálatba állított étkezőkocsikat.

A kiállított szerelvény összeállítása az Utasellátó történetének időrendjéhez igazodik majd, így lehetőség lesz jelenleg már menetrend szerint nem közlekedő járművek megtekintésére, illetve azokon történő étkezésre is. Ezalatt pedig a Lotz-teremben bemutatják a vasúti vendéglátás képes történetét az 50-es évektől napjainkig. 


Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra

Kapcsolódó cikkek

Recept ajánló