Hírek

Orbán Szilvia

2020. augusztus 21.

koronavírus , közösségimédia , influenszer

Egy dublini étteremnek elege lett az „önjelölt, szabályozásokat gúnyoló influenszerekből”, akik az utazgatásaikat követően semmibe veszik a kéthetes karantént.

Az írországi The White Moose Café neve talán már nem cseng teljesen ismeretlenül: két évvel ezelőtt az étterem neve azért került a hírekbe, mert bejelentették, hogy a létesítményből kitiltják a bloggereket – azután, hogy egy 22 éves youtuber 5 éjszakát szeretett volna eltölteni a hotelükben, ingyen.

Két évvel a nagy port kavart eset után a vendéglátóhely – amelynek már a szlogenje, „No assh*les allowed” is sokat elárul – újabb nyilatkozatot adott ki, amelyben figyelmezteti azokat a közösségi média felületein népszerű, sokak által követett celebeket, akik fittyet hánynak az országban a koronavírus-járvány miatt bevezetett biztonsági előírásokra, és nem tartják be az utazgatásaikat követő 14 napos karantént.


A felelőtlen magatartás úgy tűnik, nem egyedi eset, ami kiverte a biztosítékot a café tulajdonosánál, Paul Stensonnál, aki az étterem Facebook-oldalán írta ki magából a dühét. Stenson leírja, hogy

az utóbbi időben egyre több olyan esettel találkozott, amikor ismert ír influenszerek a világjárvány szempontjából vöröslistás országból hazatérve sem törődtek a közegészségügyi ajánlásokkal,

és ugyanúgy jártak-keltek, mintha ki sem mozdultak volna a kertjükből.

Stenson több példával is előállt, köztük egy hölggyel, aki alighogy hazaért Spanyolországból, és másnap már Instagram Storyban kérdezte követőit, szeretnék-e látni, mit vásárolt épp az Aldiban.

Egy másik influenszert egy nappal az Ibizáról való visszatérése után láttak vacsorázni egy belvárosi étteremben, míg egy harmadik Insta-celeb szülinapi bulival ünnepelt Írországban, alig pár nappal egy „vörös zónás” országból való beutazása után.

„Ha tudomásunkra jut, hogy éttermünkben olyan influenszer tartózkodik, aki nyilvánvalóan nem tartja be a 14 napos izolációs időszakot, azonnal kikísérjük”

– írja a The White Moose tulajdonosa. „Tudom, ezek az emberek azt gondolják, hogy körülöttük forog a világ, és hogy a szabályozások felett állnak – nem árt, ha felrázzuk őket.”

Stenson hangsúlyozza, hogy a biztonsági szabályozásokat semmibe vevő, az étterem stábjának, illetve a többi vendég egészségét kockáztató celebeket semmilyen körülmények között nem fogják kiszolgálni.

„Lehet, hogy ezeket az önjelölt, meggondolatlan embereket nem érdekli, hogy saját barátaikat, családjukat veszélyeztetik, de az én munkatársaim és vendégeim egészségét nem kockáztathatják” – szögezi le a tulajdonos.


Az augusztus 5-én posztolt bejegyzés az oldal többi kiírásához képest hatalmas visszhangot kapott: alig néhány nap leforgása alatt több ezer reakció és hozzászólás érkezett a figyelmeztetés alá.

Írországban továbbra is él az a szabályozás, miszerint a tengerentúlról hazaérkezőknek 14 napos karanténban kell(ene) maradniuk, kivéve akkor, ha úgynevezett „zöld listás országból” térnek vissza. A szabályozás a hazatérő ír polgárokra, a tüneteket nem mutatókra, és a külföldön már negatív eredménnyel teszteltekre is érvényes.

A zöldzónás területeket az ír kormány kéthetente felülbírálja – pillanatnyilag ezen szerepel Magyarország, de többek között például Finnország, Norvégia és Görögország is.


A 14 napos karantén ideje alatt tartózkodni kell a közösségi közlekedéstől, az otthoni vendégfogadástól, a vendégségbe illetve a munkába járástól, illetve a legszükségesebbeken kívüli vásárlástól is, emlékeztet az Independent.

Kapcsolódó cikkek