Hírek

Orbán Szilvia

2020. november 12.

Pletykálták, hogy a házat valamikor egy rafinált szeszcsempész lakta, most kiderült, hogy igaz volt a mendemonda.

Régi házat vásárolni mindig kockázatos: sosem tudni igazán, mi lapul a tapéta vagy a vakolat mögött. Az előző tulaj ugyan megengedi, hogy körbejárjuk a házat, de legtöbbjük finoman szólva is furán nézne, ha elkezdenénk bontani a falat, régi vezetékek, rozsdás csövek után kutatva. Ha pedig olyan házat szemeltünk ki magunknak, ami a környékbeliek szerint egykor egy dörzsölt csempész otthona volt, ne csodálkozzunk, ha véletlenül egy rakás, egykor tiltott árura bukkanunk.


Nagyjából ez lehet a tanulsága annak a történetnek, ami a nemrég került a figyelem középpontjába: 2019-ben Nick Drummond és partnere a New York államban található Ames városában vásárolt magának egy régi házat, majd hozzáláttak az épület felújításához. A páros nemrég Instagram-profilt hozott létre, hogy a renoválás történéseit dokumentálhassák. Az oldalt a @bootleggerbungalow, azaz a szeszcsempész-lak névre keresztelték, pedig akkor még nem sejtették, mire bukkannak néhány nap múlva. A profil első posztjában meg is magyarázzák a névadást:

„Azt mondták nekünk, hogy a házat állítólag egy gyermektelen, német báró építtette, aki az 1920-as években szeszcsempészettel foglalkozott”

– írta Drummond, aki szinte az utolsó pillanatig úgy gondolta, hogy az Adolph Humpfner nevű régi tulajról szóló történetek pusztán kitalációk – annak ellenére, hogy az elmúlt hetekben sorra jöttek az egyre gyanúsabb felfedezések.


„Egy napon aztán, amikor a ház külső faborítását bontottuk vissza, rátaláltunk az első titkos rekeszre” – mesélte a tulajdonos egy interjúban.

„Éppen a megviselt, régi lécek letépésével bajlódtam, amikor a borítás mögül kiesett valami.

Először azt hittem, hogy valami szigeletőanyag darabja hullott csak ki, aztán megláttam, hogy a dolog üvegből van.” Drummond azonnal felkapott egy kamerát, és rögzítette, ahogy a barátai lebontják a borítást a ház faláról, amely mögött egy rakás – gondosan bebugyolált – import whisky sorakozott, 1923-ból.


A felfedezés után – az első Facebook-bejegyzésükben 42 palackról írtak – a pár felbátorodott, és kutatni kezdett a ház többi szegletében is. Találtak is egy másik gyanús nyílást, ami – láss csodát – még több csomagot rejtett.

„A lyuk a félkész előszobából nyílt, igazából csak egy keskeny, szokványos szerelőjáratnak tűnt. A korábbi tulajdonos azt mondta, ezen keresztül közelíthető meg a régi kút”

– mesélték az újdonsült házigazdák, akik a váratlan felfedezéssel kapcsolatban egyet megfogadtak: legalább egy palackot megtartanak kóstolásra.

„Az üreseket valószínűleg szintén megtartjuk. A palackok egy része ugyanis olyan, mintha a beléjük zárt alkohol idővel elpárolgott, beszáradt volna – szóval azok lényegében csak szentimentális okból jelentősek. Az ötletünk az, hogy egy jó pár darabot a padlóban hagyunk, és egy vastag üveget teszünk rájuk, amelyen keresztül mindig láthatjuk majd őket.”


De vajon mi történik az érintetlen palackokkal?

„Mostanáig még nem becsültettük fel hivatalosan a megtalált, százéves whisky-készletet, bár néhány aukciósház már megtippelte, hogy nagyjából mennyit érhetnek a teli palackok. Ezek alapján most azt gondoljuk, hogy az értékük körülbelül 500 és 1200 dollár, azaz átszámítva 154 és 370 ezer forint között lehet.

Azt is mondták, hogy ránézésre van néhány különösen jó állapotban megmaradt palack, ráadásul az értéken szerintünk tovább dob a csempész-sztori, illetve Humpfner gróf személye is – bár azt nem tudhatjuk biztosan, mennyit.”


A felújításnak pedig még közel sincs vége, így az alkoholtilalom évei alatt elrejtett üvegek utáni kutatás is gőzerővel folytatódik.


„Nyilvánvaló, hogy folytatjuk annak kiderítését, mi történhetett itt. Megpróbáljuk összeilleszteni a mozaikdarabkákat, de az elsődleges célunk végső soron mégis csak az, hogy dokumentáljuk a házfelújításunkat” – szögezte le Drummond.

„Olyan ez, mintha egy évszázados detektívtörténetbe csöppentünk volna.”


Akit a felújítás mellett érdekelnek az eddig – és esetleg még a jövőben is – felfedezett kincsek – az italok, a számos történelmi dokumentum, illetve a korabeli újságkivágások – nézzen rá Drummondék Insta- vagy Facebook-oldalára. 

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra