Hírek

Knap Gábor

2024. április 7.

Hamarosan itt a szezon, néhány hét és nyitnak az év első szabadtéri gasztronómiai rendezvényei, nem csak itthon, hanem a környező országokban is. Hét programot ajánlunk, ezek közül hat nem csak földrajzilag, hanem időben sincs messze.


Ausztria


Bécsben május legelején indul a szezon az Bécsi Street Food Fesztivállal, amelyet a város legnagyobb rendezvényközpontjában, a Stadthalle-ban tartanak. A május 4-5-én esedékes kiállításon nem csak osztrák ételek lesznek, hanem a világ minden tájáról érkező szakácsok mutatják be fogásaikat. A kínálatban megtalálhatók ázsiai és thai ízek, burgerek, sushi, főtt-, grillezett- és bio ételek és természetesen vegetáriánus és vegán finomságok is. A rendezvény persze elképzelhetetlen lenne desszertek, borok, sörök és koktélok nélkül! 

Pár hét múlva esedékes Bécsben a Genuss Festival, egészen pontosan május 10. és 12. között a Stadtparkban, ahol három napon keresztül Ausztria minden részéből válogatott specialitásokat mutatnak be.

Bécs legnagyobb kulináris fesztiválja elsősorban street food központú, azonban megjelennek a legjobb osztrák élelmiszergyártók és manufaktúrák. Mintegy száz standon lehet kóstolgatni az osztrák speciálaitásokat, a termelők pedig szívesen mesélnek arról, hogyan készülnek az egyes termékek. A rendezvényre a belépés ingyenes!


Szlovénia




Ljubljana Odprta Kuhna fesztiváljának különlegessége, hogy márciustól egészen október végéig minden pénteken várja a látogatókat, már több mint tíz éve. Ilyenkor a hagyományos, helyi ízek mellett számtalan közel-keleti és ázsiai fogás is kóstolható a Pogačar téren. A rendezvény reggelente tíz órakor nyit, és egészen este kilencig várja a látogatókat.

Szlovénia egyik legszebb tengerparti településén, Izolában évente többször is megtartják a Pier os Tastes (Ízek Mólója) rendezvényt, amelyen igazi isztriai ételeket kóstolhatnak a vendégek, a hozzájuk leginkább illő kilátással. Legközelebb május 4-én lesz ilyen, falatozás közben pedig a világítótoronyban és a fehér sziklás tengerpartban lehet gyönyörködni.


Horvátország



Déli szomszédunk legmenőbb gasztrofesztiválja idén április 19. és 21. között lesz, Rovinj központjában. Ez a rendezvény egyértelműen a fine diningra koncentrál, olyan sztárvendégekkel, mint Rasmus Munk vagy Eduard Xatruch. A Weekend Food Festival az elmúlt években látványosan tette fel Rovinjt és Horvátországot a globális gasztronómia térképére. Ezen a hétvégén Rovinj ráadásul nem csak a világhírű szakácsokról és az elismert borászokról szól, hanem a tanulásról és persze a buliról is.


Szlovákia


A magyar Gourmet Fesztiválhoz kissé talán hasonlítható Slovak Food Festival sajnos nem létezik már, a pozsonyi Spring Vegan Feast pedig március közepén volt. De van egy szakmaibb rendezvény Pozsonyban, amelyet érdemes megjegyezni. A Danubius Gastro egy nemzetközi gasztronómiai vásár, idén április 11. és 14. között.

Az Incheba Kiállítótéren ilyenkor nem csak éttermek jelennek meg, hanem a számos szakmai kiállítóval is lehet találkozni. Az élelmiszerek mellett komoly hangsúlyt kapnak az italok, a konyhatechnika, és a gasztro-technológia is. A rendezvény ideje alatt előadások és workshopok is lesznek.


Románia



Ugyan csak szeptember 12. és 15. között lesz, de a Taste of Transylvania Erdély legfontosabb gasztronómiai rendezvénye. A Gyimesi Skanzenben tartott négy napos esemény néhány elszánt szakács, vendéglátós és helyi termelő ötlete alapján jött létre, akik szeretnék szélesebb közönséggel is megismertetni, illetve modern szemlélettel újra definiálni Erdély gasztronómiai hagyományait. Az eseményen számos magyarországi kiállító is fel szokott bukkanni, érdemes figyelni a honlapot, hamarosan kezdenek felkerülni a programok!


Fotók: Odprtakuhna.si, Weekendfoodfestival.com és Taste of Transylvania/Erdély Bálint Előd

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra