Hírek

Orbán Szilvia

2020. november 19.

Balin a pandémia következményei új megoldásokat szültek a felsőoktatásban.

A világjárvány miatt sok hallgató került nehéz helyzetbe az indonéz szigetvilág gyöngyszemén, Balin is. Rajtuk segítendő, egy iskola megengedte, hogy azok, akik jelenleg képtelenek kifizetni a tandíjat, kókuszdióval, illetve más növényekkel fizessenek a felvett órákért, írja a FoodAndWine


A tegalalangi Venus One Tourism Academy legutóbb 165 védőmaszkos végzőst bocsátott útjára. Ez volt az akadémia harmadik, a képzést befejezett osztálya, és az intézmény szerint hallgatóik kifejezetten jó eséllyel vághatnak bele a nagybetűs életbe az iskola elvégzése után.

„Reméljük, hogy végzőseink sikeresek lesznek a turizmus világában. Köszönetet mondunk a hallgatók szüleinek, hogy bíztak bennünk, és gyermekeiket ránk bízták” – fogalmazott a vizsgabizottság elnöke.

Bár ez a tanév – nyilvánvaló okokból – vélhetően sehol sem volt a legkönnyebb és legegyszerűbb, úgy tűnik, hogy a bali iskola például a tandíjakat illetően nem volt túl háklis: fizetségként elfogadtak kókuszdiót is – és ez nem vicc.

„Eredetileg a tandíjakat három részletben szedjük be; az első részlet a teljes díj 50 százaléka, míg a második és a harmadik a tandíj 20 és 30 százaléka szokott lenni” – nyilatkozta egy helyi lapnak az intézmény igazgatója, Wayan Pasek Adi Putra.

„A koronavírus-járvány miatt azonban átálltunk egy jóval rugalmasabb rendszerre. Kitaláltuk, hogy szűz kókuszolajat gyártunk, így kézenfekvő volt, hogy tanulóink fizethetnek akár kókuszdióval is.”

Az igazgató hozzátette, hogy a diákoknak lehetősége van moringa vagy gotu kola levelekkel is fizetni az oktatásért – utóbbi egyaránt ismert élelmiszer és gyógyászati alapanyagként is.

A kókuszolajból és a levelekből az iskola gyógynövényes szappanokat, fürdőtermékeket készít, amelyeket aztán a kampuszon árulnak, így szerezve bevételt az akadémiának.


„Meg kell tanítanunk a diákjainkat arra is, hogy megfelelően használják fel az őket körülvevő természeti forrásokat” – folytatja az igazgató.

„Ha a járványnak egyszer vége lesz, nekik lesz egy olyan tudásuk is, ami másoknak nincs. Ez a vendéglátásban is hasznos lehet.”

Az elmés megoldás persze nem jelenti azt, hogy a járvány nem lenne különösebb hatással az iskola és a diákok életére: azok a diákok például, akik olyan területekről jöttek, ahol magasabb a koronavírusos esetek száma, nem látogathatják az előadásokat, még akkor sem, ha az ő tesztjük nem pozitív. A többi diákot pedig három csoportba osztották, akik különböző időpontokban járhatnak be az órákra – persze akkor is maszkban, a testhőmérséklet ellenőrzése, és fertőtlenítés után.

Baliban a maszkviselés egyébként egy ideje már kötelező, és a rendelkezés megsértői százezer rúpiás bírságra számíthatnak. A helyi piacoknak pedig este 11-kor be kell zárniuk, egyelőre tehát ott is vége az éjszakai nyüzsgésnek.

A balinéz kormány még augusztusban döntött arról is, hogy a szigetet lezárják a nem indonéz látogatók előtt – ez az intézkedés ebben az évben már biztosan végig maradni is fog.


„A helyzet Indonéziában pillanatnyilag olyan, hogy az ország nemzetközi turistákat inkább nem fogad, ez Balira is érvényes” – jelentette ki korábban a sziget kormányzója, Wayan Koster. Arról, hogy mikor várható enyhítés, nincs pontos forgatókönyv, a kormányzó szerint a döntés rendkívüli körültekintést és óvatosságot kíván meg a hatóságoktól.

Ha pedig az utazást majd újra engedélyezik, a turisták talán épp egy egykor kókuszdióval fizető, volt diáknál csekkolhatnak be a szállodájukban.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra

Kapcsolódó cikkek