Hírek

Magyar Konyha

2024. április 21.

Az Instagram és a TikTok telis-tele van receptötletekkel, -videókkal és főzési trükkökkel, amelyek nagyszerű inspirációt nyújthatnak. Még akkor is, ha egy részük egyszerűen nem igaz. Mítoszrombolunk.


Már nem divat az olajozás


A tészta főzővízébe sokan azért tesznek olajat, mert elterjedt, hogy megakadályozza, a tészta összetapadását.




Ezzel szemben az az igazság, hogy az olaj és a víz nem keveredik. Még tésztafőzéskor sem. Vagyis az olaj nem oszlik el egyenletesen a vízben, így nem képes bevonni a tésztát. Érdemes ehelyett a vízbe helyezés utáni pillanatokban gyakran kevergetni, és nem túlfőzni azt, hiszen a leginkább a túlfőzött tészta tud összetapadni. Olajat pedig csak a már leszűrt tésztához érdemes adni.


Nem szenved sárgaságban a cheddar




A még az érlelt cheddar sajt is csak akkor lesz olyan szép narancssárga, amilyennek látni szeretjük, ha a tehenek, amelyek a tejet adták hozzá, béta karotinban gazdag étrendet tartanak. Szóval, ha az állatok nincsenek sárgarépa-diétán, valószínűtlen, hogy a mély sárga szín összejöjjön trükközés nélkül. A Food and Wine arról ír, hogy a cheddart már jó ideje festik az orleánfa magjának őrleményével, de olyan is van, amit paprikával vagy egyszerűen mesterséges színezőanyagokkal sárgítanak.


Nincs teljesen koffeinmentes




Mármint kávé. Ez egyszerűen azért van, mert a koffeinmentes kávé is tartalmaz valamennyi serkentőszert, igaz, csak nagyon csekély mennyiséget. Az amerikai National Coffee Association szerint egy átlagos csésze koffeinmentes kávéban van kb. 2 milligramm koffein. Igaz, ez nagyon kevés ahhoz képest, hogy a hagyományosban nagyjából 95 milligramm van.


Kiszárad így is-úgy is




Sokan hangoztatják: steak sütésekor úgy lehet kivédeni, hogy a hús elveszítse nedvességtartalmát, hogy előbb kérget kell sütni rá. Valójában mindenképp veszít sütés közben a nedvességtartalmából, kéreg ide vagy oda. Szóval pontosan ez a mítosz sem igaz, de azért érdemes körbesütögetéssel indítani, hiszen sokkal finomabb lesz a végeredmény! A kiszáradás a túlsütés következménye lehet, ami ellen a helyes előkészítéssel és maghőmérővel lehet védekezni.


A színváltós mioglobin




Ha már a steaksütésnél tartunk… A medium rare steak közepéből – ami ugye nem száradt ki, mert nem sütöttük túl – csordogáló vörös lé nem vér. Szóval „véresen” szeretni a steaket semmiképp sem lehet.

Ami a szeleteléskor kijön a húsból, az víz és mioglobin keveréke. Utóbbi egy a fehérje, ami az izmok megfelelő oxigénellátásáért felelős. A mioglobinnak pedig van egy olyan tulajdonsága, hogy színváltós, attól függően milyen hőhatás éri. Ezért van, hogy a rare steakek rózsaszínebbek, mint a jobban átsütöttek.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra