Szabó Sándor receptje
2022. február 1.- 1 kg rib eye steak
- 1 fej karfiol
- 150 g vaj
- 200 ml tejszín
- 200 ml tej
- 1 ek őrölt kömény
- 1 db lime
- 100 g csiperke
- 20 g 54%-os csokoládé
- borjújus
- só
- bors
- 1 tk kakaópor
- 5 g szárított, reszelt shiitake gomba
„Karfiolkuszkusz”
A karfiolt apró rózsáira szedjük, majd 5-6 darabot apróra vágunk, és olívaolajon, köménnyel aranybarnára pirítjuk. Hozzáadjuk a kakaópor felét, és lehúzzuk a tűzhelyről.
Karfiolpüré
A karfiol többi részét feltesszük főni a tejjel és a tejszínnel. Amikor megfőtt, leszűrjük és turmixoljuk. Turmixolás közben hideg, kockázott vajjal krémesítjük. Sóval ízesítjük. Tálalásig melegen tartjuk.
Csiperke
A kakaópor másik felét, a reszelt shiitake gombával és kevés sóval összekeverjük, majd a csiperkéből vékony szeleteket szelünk és beleforgatjuk a keverékbe.
A karfiolpürét a tányérra kanalazzuk, a tetejére halmozzuk a „karfiolkuszkuszt” és a gombát.
Reszelt lime-héjjal és csokoládés borjújus-vel tálaljuk.
rib eye steak , karfiol , vaj , tejszín , tej , fűszerkömény , lime , csiperke , csokoládé , kakaópor , shiitake gomba , borjújus