Magyar ízek

Szöveg és kép: Zirig Árpád

2022. május 27.

Két év kimaradt. Nem csak a Gourmet Fesztiválból, hanem a nagy együtt evésekből, a padoknál idegenekkel barátkozásból, a meglepő ízek felfedezéséből is. Úgy tűnik, nem csak a vendégek, hanem a vendéglátók is kikívánkoztak a zöldbe: már a pénteki napon remek hangulat volt a budai Millenárison.

A kapuk 11 órakor nyíltak ki, már délben elég sokan megkezdték a fesztiválozást - jó ötlet előre hozni a hétvégét, hiszen a megszokott, menetrend szerinti eső is elmaradt és a kiállítók is remek falatokkal csalogatták az embereket.

Súlyos emésztőszervi problémát okozna minden helyet végigkóstolni, de ez a fesztivál nem is okvetlen erről szól. Kóstolóadagokat kínálnak, amelyek

kapcsolódási pontja az örökség, mint téma.

Hogy ezt ki, hogy értelmezi, különösen izgalmas: másra asszociált Wang mester és másnak örülhettünk a Mák bisztró remek töltött paprikájában.

Képriportunkban néhány tippet próbálunk csak adni, megvillantani hangulatokat és élményeket. A fesztivál vasárnapig tart, két év kihagyás után érdemes kimenni - számos rég nem látott ismerősbe is belefuthatunk az italok és ételek mellett.

A somlói Kreinbacher standjánál különösen izgalmas végigkóstolni a különböző pezsgőket, vagy ugyanazon évjáratok normál és magnum változatait.

Meglepő, mekkora különbség alakulhat ki pusztán attól, hogy egy-egy tételt mekkora palackban érlelnek.


A pezsgőház idén saját éttermét is kihozta. Langer Gábor séf ételeit korábban, Somlón már kóstolhattuk, de most is titkos favoritunk lett a konyha: a marinált pisztráng jól passzolt a vajtökhöz. Az alma savassága és kapor okosan egészítette ki a hal tiszta alapízét.

Mi lehetne hagyományosabb a rántott disznófülnél?

A magyaros fogást ügyesen feldobta a lila káposzta ázsiai hatású fűszerezése és kellemes csípőssége.

A Kreinbacher desszertje elsőre nem sokat mutat, de a nagy fehérség mögött bőven volt meglepetés - a málna és a tökmag korrekt kiegészítője a lágy fehércsoki-krémnek.

A Gerbeaud-ház volt az első, aki Magyarországon sütikiszállítást vállalt: a Morris Ten Mk2 autó ennek a korszaknak állít emléket.

Néhány új süteményt is hoztak, amelyeknek ízéről a fesztivál látogatói is elmondhatják a véleményüket - a fejlesztésnél, a desszertek véglegesítésénél számít a vevők véleménye.

Az általunk néhány hete alaposan bemutatott Onyx Műhelyben nagy hangsúlyt fordítanak a környezettudatosságra. A kávézaccon gombát termesztenek, amelyek nem csak az ételekbe kerülnek be, hanem a letermett zsákokból tálakat és evőeszközöket gyártattak és hoztak ki a fesztiválra - ezek mind komposztálhatók, visszaforgathatók.

A Zacc az Onyx kulcsszava: a Gerbeaud kávézaccának trükkös körforgását valósítják meg. Az Áztatás nevű desszert piskótájában a vaníliakrém és az édesköményes fagylalt mellett rumos kávézacc-kivonat jelenik meg.

A Séf Asztalánál elsőrangú pékárut kínálnak. Wolf András szakmai felügyelete alatt az utóbbi években nagyon komoly tészták születnek. Most már Kis Sándor séf is az ő csapatukat erősíti.

Családi a hangulat: a pult üvegén tükröződik a békés, nyugodt pillanat, ami pénteken fogadta a látogatókat. Hétvégén gyereknapi programok is lesznek!

A leghosszabb sor Rácz Jenő standjánál volt: a Rumour étterem példáján is látszik, hogy számít a médiaszereplés.

Ötletes food truckokra is volt példa, bár a kis fából készült egységek a jellemzőek.

A Dunakanyarban stabil pontnak számító zebegényi Natura Hill csavart egyet a fesztivál témáján:

a köleses baót svábosan, véres hurkával, helyben füstölt céklával és káposztával kínálják.

A naturás Szilvási Mihály séf a dödöllét sem viccelte el: savanyított sárgabarack, burgonyakaramell, fokhagymás mákpesztó repítette új dimenzióba a klasszikus alapfogást.

Kimaradt két év, volt idő gondolkodni a standok csinosításán: akadtak kifejezetten csalogatóra sikerült egységek.

Az Opera indította be a hazai gin-robbanást: egy könnyű nyári koktélra érdemes megállni a standjuk árnyékában.

Az Enso étterem felől érkező illatok összegyűjtötték a Millenáris húsimádóit.

Alkohol mindenhol van, de aki egy jó, lazító üdítőre vágyik, mindenképpen kóstolja meg a Máknál Mizsei séf bambiját.

Tiago Sabarigo, a Michelin-csillagos Essência séfje egy hagyományos portugál édességet készített. A torta de laranja gluténmentes csemege - külön öröm, hogy nem túl cukros, hanem a citrusok karakteres savával frissítő desszert.


Nagy Zoltán, a Boutiq' Bar tulajdonosa a hazai koktélkultúra motorja: a Bariton nevű szépségben kávés Unicum, tonik és grépfrút volt. Ideális nyári ital, könnyű belezúgni.

Amikor ilyen húsok sülnek, még az meglassít, aki már jóllakott. A Byblos libanoni étterem, autentikus keleti ízekkel.

Az Arany Kaviárnál ötletesen utalnak a hagyományos halkonzervek világára. Vajon Nyíri Szása és csapata mit csempészett bele?

Füstölt tahitótfalusi pisztráng, kaviár és spárga volt a fedél alatt. Nem csak ötletes, finom is.

Az Arany Kaviár desszertjével érdemes zárni: a kókusz és kaviár izgalmas párosítás, de a balzsamecet adta savas aroma olyat lök rajta, amit még sokáig emlegetni fogunk.

Sokat szépült a környezet: egyre több az árnyék és a hívogató pad.

Keressék a Magyar Konyha standját: hiszen az is fontos, hogy ne csak a gyomor, hanem a szellem is jóllakjon!